Már a koronavírus-járvány előtt 15 százalékkal kevesebb szakápoló dolgozott a vidéki kórházakban, a fővárosban pedig 20-30 százalékos volt a hiány a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint. Ez a szám azonban jelentősen nőhet, ugyanis a dolgozók közül sokan dönthetnek úgy, hogy nem kérik az új munkaszerződésüket.

Megszűnik a közalkalmazotti jogviszony

Március 1-jétől új munkaszerződést kell aláírnia az egészségügyi dolgozóknak, mivel megszűnik az eddigi közalkalmazotti jogviszony, és helyette bevezetik az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Az új szerződést sokan nem akarják aláírni, de ami ennél is súlyosabb, hogy sokan még mindig nem látták, pontosan milyen szerződést is kellene aláírniuk – írja a 24.hu az RTL Híradója alapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Otthagyhatják az egészségügyet

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók fele gondolkodik azon, hogy nem fogja aláírni az új szerződést, és otthagyja az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede válaszolta azt, hogy nem akar új jogszabályt, 20 százalék pedig hátat fordítana az egészségügynek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megy a kavarás

Egy az RTL Híradója által megszerzett dokumentum szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság két nappal ezelőtt is olyan levelet küldött az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek például a munkaidő vagy a munkabérek meghatározásához.

Engedély kell a másodálláshoz

Az új jogszabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak. Egyébként ugyanez a jogszabály tiltotta meg a hálapénz elfogadását is.

Vannak még problémái az új jogszabálynak

További gondokat okoz az is, hogy az egészségügyi dolgozókat egy évben 44 napra át lehet helyezni más intézménybe. Soós szerint van olyan kórház, ahol valósággal meg is fenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új szerződést.

Elrontott besorolások

Az elnök elmondta azt is, hogy több olyan dolgozóról is tud, akiknek elrontották a besorolását, amely alapján a fizetését kapná.

Az orvosok is panaszkodnak

Hasonló problémákat látnak az orvosok is. A Magyar Orvosok Szakszervezet szerint is feszültséget táplál az új szerződés, és nem csak azért, mert csak az utolsó napokban ismerhetik meg azt. “Egy nap alatt két, egymásnak ellent mondó utasítás jött ki” – mondja a híradóban egy orvos.

Kevesebb pótlék

A szakszervezet azt is kifogásolhatónak vélte, hogy az új szerződés szerint kevesebb pótlékot kapnának az orvosok az éjszakai ügyeletért, mint egy nappali műszakért. Szerintük már az is ellátási nehézségeket fog okozni, ha az orvosok közül csak kevesen távoznak az állami egészségügyből.

Nem hajlandó tárgyalni az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont az egészségügyi dolgozókkal szemben úgy reagált, hogy semmi sem indokolja, hogy elhalasszák az új jogszabály bevezetését. Szerintük az érintettek széles köre elfogadja majd az új feltételeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció