Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán jelentkezett be vasárnap, és ismét emlékeztetett, hogy a harmadik hullám itt van, ami sorra betegíti meg az embereket. Szerinte a vakcina jelenthet megoldást, azonban az oltási folyamat zavaros és lassú, azt pedig egészen érthetetlennek tartja, miért nem hívta le Magyarország a nekünk járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna vakcinából.

Nőnek a számok

A főpolgármester azzal kezdte a facebookos bejegyzését, hogy elmondta, a koronavírus áldozatainak száma megközelítette a drámai 15 ezres számot. Fontosnak tartja kiemelni, hogy a számok mögött emberi életek vannak, akik szerettek és akiket szerettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hol a Moderna?

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt róla, hogy a magyar kormány nem tartott igényt az Európai Unió által nekünk biztosított csúcskategóriás Moderna-vakcinára, holott a jóval drágább kínai vakcinát megvásároltuk. “Hívja le a kormány a teljes keretet a bizonyítottan hatásos Moderna-vakcinából, ha eddig nem tette, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását” – írja a főpolgármester.

Sokan elhunytak

“Egy közepes városnyi magyar ember életét vette el ez az átkozott vírus, minden egyes elveszett élet pótolhatatlan hiány” – írja a bejegyzésében Karácsony, aki szerint most “kiélezett pillanatban vagyunk”, mert a harmadik hullám belobbant.

Gyorsabb fertőzés

A harmadik hullám során a vírus új mutációi fertőzik meg az embereket, ráadásul sokkal gyorsabban, és történik mindez akkor, amikor már az embereknek teljesen elegük van a járványügyi korlátozásokból. Karácsony is érti, hogy vészesen fogy a türelem, de az egyetlen megoldást csak a vakcinák jelenthetik, és amíg nincs mindenkinek elég oltóanyag, addig be kell tartani a szabályokat.

Közel az oltás

“Az egyetlen megoldás, az oltás már elérhető közelségben van, de még mindig rengeteg a bizonytalanság, az oltási folyamat továbbra is inkább zavaros, mint átlátható. Az új mutációk a nagyobb népsűrűségű helyeken terjednek gyorsabban, ezért kell a városokban, elsősorban Budapesten még az eddigieknél is jobban odafigyelnünk” – írja a főpolgármester.

Lehet, még szigorúbb korlátozások is lesznek

Karácsony Gergely arról is szót ejtett a bejegyzésében, hogy látva a romló adatokat, a várva várt könnyítések helyett inkább további korlátozások lehetnek indokoltak. Szerinte amire nagy szükség van, az a tiszta, világos és őszinte beszéd, illetve az együttműködés.

Karácsony néhány dolgon is változtatna

A főpolgármester arról is írt, hogy szerinte mi az a pár dolog, ami azonnali cselekvést kíván. Szerinte például mindenképp fel kell gyorsítani az oltási folyamatot, és fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot. Az oltási folyamat felgyorsulásáig pedig szerinte az ingyenes tesztkapacitást kell biztosítani széles körben.

Nem hívta le a kormány a Modernát

A főpolgármester úgy értesült, hogy a kormány nem hívta le a nekünk járó Moderna-vakcinát, míg a sokkal drágább kínaiból rengeteget rendeltünk. Karácsony ezzel kapcsolatban kifejtette: “Arra hivatkoznak, hogy ez a vakcina drága, miközben az ára a fele a kínai oltóanyagnak, úgy, hogy az európai engedéllyel rendelkező Moderna vakcinája iránt sokkal nagyobb a közbizalom, mint a kínai vakcina iránt. Nem is szólva arról, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta: a pénz nem számít, ha oltásról van szó” – írta Karácsony.

Támogatásokat is adna

Karácsony Gergely fontosnak tartja azt is, hogy új, célzott, gyors és mindenfajta politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgozni. A főpolgármester szerint szükségesnek látszik az otthoni munkavégzés feltételeinek további könnyítése is.

Együttműködnek

Végül azzal zárta a bejegyzését Karácsony, hogy mindenkit biztosított róla, hogy az önkormányzatok készen állnak az együttműködésre. Amíg megszületik az együttműködés, addig arra kért mindenkit, hogy vigyázzon és tartsa be a korlátozó intézkedéseket.

Mutatjuk Karácsony Gergely bejegyzését

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt