A napelemeket nem lehet mától rákapcsolni az országos elektromos hálózatra, erről döntött a kormány. Gulyás Gergely miniszter elmondta, ha Európai Uniós forrásból sikerül modernizálni majd a hálózatot, akkor ismét rá lehet majd csatlakozni. Szakértők szerint ez évek kérdése, addig befagyhat a napelemes piac, alig éri meg napelemeket tenni a háztetőkre. Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke szerint ez a kormánydöntés a lakossági napelemes rendszerek végét jelenti.

Vége a nulla forintos villanyszámláknak

Az energiaárak az egekbe szöktek, sokan ott spórolnak, ahol csak tudnak. Több ezer család számára kézenfekvő megoldást jelent 10-15 napelemet felszereltetni a tetőre, ezzel megtermelhetik az éves villamosenergia fogyasztásukat. Mivel a napelemes rendszer árának a felét eddig az otthonfelújítási program keretében vissza lehetett igényelni, 1-2 millió forintos befektetéssel energiahatékony, áramfelhasználást tekintve pedig nulla rezsiigényűvé lehetett alakítani egy családi házat. Ennek van mától vége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már nem éri meg

Kiss Ernő a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, azzal, hogy nem lehet rácsatlakozni a hálózatra, hanem akkumlátort kell vásárolni annyira megdrágul a befektetés, hogy a megtérülési idő drasztikusan, évekre eltolódik, így már senkinek sem fogja megérni napelemeket tenni a házra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Égbekiáltó pazarlás

A szövetség elnöke azt is elmondta a HírTV-ben, hogy égbekiáltó pazarlás nem ráengedni a napelemeket az országos hálózatra. Kifejtette: Magyarország villamosenergia igényének a 40%-a importból, tehát külföldről származik a hazai napelemek által megtermelt energia helyett drágábban külföldről vásárolni áramot bűn – mondta a szervezet elnöke.

Lobbiérdekek állhatnak a háttérben

Kiss Ernő hozzátette: a kormánynak ez a döntése rossz szakmai tanácsok alapján, vagy valamilyen lobbiérdekek hatására történt. Az elnök azt is elmondta, egyáltalán nem igaz, hogy a magyar villamosenergia-hálózat egységesen teljesen telített. Szerinte óriási károkat okozunk magunknak azzal, hogy egyáltalán nem engedjük mától rákötni az országos hálózatra a napelemeket.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke

Forrás: HírTv.hu

Kinek az érdeke?

Sokak szerint az a nagy kérdés, hogy kinek lehetett érdekében kinyírni ezt az ágazatot, és rávenni az embereket arra, hogy továbbra is inkább a szolgáltatóktól vegyék drágábban az áramot, vagy vásároljanak méregdrága akksit, mintsem a tetőn olcsón előállítsák az áramot és betáplálják az országos hálózatba, hogy onnét másnak is jusson az olcsó, környezetbarát energiából.

Jobban megéri a szolgáltatótól venni az áramot

Arra a kérdésre, hogy mit lehet csinálni a napelemekkel megtermelt, de fel nem használt árammal, a szervezete elnöke két lehetőséget vázolt fel. Az első szerint bele sem vágunk napelemes rendszer kiépítésébe, ha pedig mégis, akkor akkumlátort is veszünk, de ezzel roppant drága lesz a háztetőn előállított áram. A befektetési költségek miatt többe kerül, mintha a szolgáltatótól vennénk áramot.

Drágább az akkumlátor, mint a teljes napelemes rendszer

Egy évi 5 kilowattórás kapacitású napelemes rendszer ára jelenleg 2,5 millió forint. Ez bőven fedezi egy átlagos családi ház éves energiaigényét. Tehát 2,5 millió forintból kulcsrakész beszereléssel ki lehetett hozni eddig az otthoni napelemes rendszer árát. Mostantól akkumlátor is kell hozzá, egy 5 kilowattóra kapacitású akkumlátor ára jelenleg 3 millió forint, vagyis többe kerül, mint a teljes napelemrendszer kiépítésének ára.

Rossz hír az államilag támogatott napelemeseknek

Kiss Ernő azt is elmondta, hogy akinek nyertes, 100%-osan államilag támogatott napelemes pályázata van, nagy bajban lesz. Ezeknek a pályázatoknak a nyerteseit egy éve ugyan kihirdették, de az eszközök felszereléséhez nem adott pénzt az állam. Azóta viszont akkora volt az infláció, hogy az államnak vagy ki kell pótolnia a beszerelésre váró eszközök árát, vagy a nyerteseknek önrészt kell vállalniuk, ha szeretnének napelemet a házukra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Napelemek az agglomerációban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu