Ameddig egész Európában csökken a pénzromlás mértéke, addig idehaza jelentősen nő. Az ársapkák is gerjesztik a folyamatokat.

Rekorder drágulás

Novemberben a KSH szerint 22,5 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak, az uniós módszertan szerint használt árindex pedig már 23,1 százalék volt. Az Eurostat pénteken közölt inflációs körképe alapján novemberben a Magyarországon mért 23,1 százalékos drágulás volt a legmagasabb az Európia Unióban – közölte a Népszava. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kétes elsőség

A lap cikke szerint ezzel a magyar infláció letaszította a korábbi „bajnok” balti országokat a képzeletbeli inflációs dobogó tetejéről. A Baltikumban már beindult a dezinfláció, azaz a pénzromlás csökkenése. Novemberben Lettországban 21,7, Litvániában és Észtországban pedig 21,4 százalékos volt a drágulás

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kétszer magasabb idehaza, mint átlagosan Európában

Ráadásul egész Európában csökkenésnek indult a pénzromlás üteme, Magyarországon viszont decemberben még egy hatalmasat ugrik majd, így hosszú-hosszú hónapokra Magyarországé lesz a vezető pénzromlási mutató az Európai Unióban. Az EU átlagában novemberben 11,1 százalékkal, az eurózónában 10,1 százalékkal emelkedtek az árak, mind a két mutató csökkent októberhez mérten.

Nem igazán várhatunk enyhülést

Éves átlagban így Magyarországon az idei 14,5 százalék után 2023-ban 18-19 százalékos infláció várható. Annyira erős az inflációs nyomás a magyar gazdaságban, hogy ha jövőre egyetlen áremelés sem történne a magyar boltokban, a 2023-as infláció az áthúzódó hatások miatt akkor is minimum 14 százalék lenne– mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) online konferenciáján.

Elkeserítő állapotok a magyar élelmiszeriparban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése igazgatója ezen a rendezvényen arról beszélt, egyre jelentősebb része az élelmiszerárakból jön. Balatoni András szerint „elkeserítő” állapotokat látnak a magyar élelmiszeriparban, legyen az alacsony hozzáadott értéktartalom, alacsony termelékenység vagy a vertikális együttműködés hiánya.

Olcsóbb a külföldi élelmiszer

Kiskereskedőkkel folytatott jegybanki interjúk alapján a előrejelzési igazgató arról is beszélt, tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a lengyel mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek versenyképesek legyenek a magyarral szemben. Eltelt tíz év, és ma már 25 százalékkal olcsóbb a lengyel gyártású trappista sajt a magyarországi terméknél.

A hatósági ár is tol egy kicsit felfelé

A magas magyar élelmiszer-infláció másik oka az ársapkákban keresendő. Balatoni András a jegybank honlapján megjelent közleményében azt is kifejtette: az árbefagyasztások inflációt csökkentő hatása rövid távon volt domináns, tartós fennmaradásukkal viszont a drágulást növelő alkalmazkodási hatások egyre erősebbé váltak. Utóbbi hatások nagysága 2022 végéhez közeledve elérhette a 3-4 százalékpontot, vagyis az élelmiszerársapkák 3-4 százalékponttal felelnek a 22,5 százalékos inflációért.  

A második legszegényebb tagállam vagyunk

Az Eurostat napokban publikált, 2021-es lakossági fogyasztási adatai szerint a magyarok az európia unió átlagának alig 70 százalékát tudták fogyasztásra, azaz vásárlásra költeni (ezt mérték az előző évben is). Ez a második legrosszabb adat a 27 tagállam között, egyedül Bulgáriában volt kisebb az egy főre jutó fogyasztás, ott az EU átlagának 65 százalékát tudták elkölteni a bolgárok – olvasható a lap cikkében.

Előznek a horvátok

A romániai egy főre jutó fogyasztás már tavaly magasabb volt, mint a magyar, ott 84 százalékra jött ki a mutató. Két éve Horvátország még Magyarország mögött állt, ám mostanra előzött, a horvátok az uniós átlag 72 százalékát érték el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka.)