Fried Ernőnek igen kétes üzleti kapcsolatai voltak, valószínűleg ez lett a veszte. Holttestét egy orosz férfi fedezte fel, de amikor hátra fordult, még nagyobb meglepetés érte. Újranyitották a mai napig felderítetlen rablógyilkosság aktáját 1990-ből.

Neve fogalom volt a bűnözők között

1990. május 16., reggel nyolc óra: második emeleti lakásában holtan találják Fried Ernő nyugalmazott órásmestert, műgyűjtőt, akinek neve a kilencvenes évek előtt fogalom volt a bűnözők között. Az idős áldozat foglalkozásából adódóan nagyon sok emberrel állt kapcsolatban, de holttestére egy orosz férfi lelt rá. Ő lett volna a gyilkos? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Méregdrága hegedű

Jurij Doszko már előző este is kopogtatott Fried Ernőnél, akinél számos betörésből származó műkincs kötött ki. Jurij korábban egy méregdrága hegedűt ajánlott megvételre az orgazdának, Ernőnek, aki átvette a hangszert, valahogyan nem akaródzott visszaadni az orosznak. Volt, hogy azt mondta, még nem kapta vissza a becsüstől, volt, hogy azt, ellopták tőle.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Milliárdos kincsek a nyitott ajtó mögött

Jurij este még nem járt sikerrel, mert Fried Ernő nem nyitott neki ajtót, de a férfi másnap reggel visszatérve meglepődve tapasztalta, hogy Ernő lakása be sincsen zárva. Ez azért is volt felettébb gyanús, mert az ingatlanban szinte mozdulni sem lehetett a milliárdos értékű műkincsektől.

Kínhalállal

Amikor az orosz beljebb lépett, olyan látvány tárult elé, amelyre nem számított: a 65 éves Fried Ernő a szobában feküdt, mellén kispárna, feje pedig ragasztószalaggal körbetekerve. Nem kellett orvosnak lenni ahhoz, hogy megállapítsa, a férfi megfulladt, halála pedig lassú és kínokkal teli volt.

Jurij nem volt egyedül a tetthelyen

Jurij számára ekkor kiderült, hogy nincs egyedül a lakásban. Amikor ugyanis megfordult, legnagyobb meglepetésére Fried Ernő orvosával találta magát szembe. Az orvos a konyhába tartott, amin az orosz meglehetősen elcsodálkozott, hiszen páciense ott feküdt a földön, mégsem az volt az első, hogy ösztönösen megpróbáljon rajta segíteni. A konyhából egy kattanás hallatszott, majd az orvos eltávozott a lakásból.

Csak a hangszert akarta visszakapni

Ezután Jurij is elhagyta a lakást, majd a járókelők segítségével értesítették a rendőrséget. A nyomozók számára hamar kiderült, hogy a holttestet felfedező orosz nem lehet gyanúsítottja az emberölési ügynek, mert egyértelműen csak a hegedűjét szerette volna visszakapni. A méregdrága hangszert aztán meg is kapta, miután a rendőrség megtalálta azt Fried Ernő hétvégi telkén.

Háromszázezer márkát nyúlt le az orvos

A holttest felfedezésekor éppen a lakásban tartózkodó orvos azonban gyanúsan viselkedett. Állítása szerint Fried Ernő több százezer forinttal tartozott neki, ezt ment visszakérni. Amikor meglátta a halottat, a konyhai rejtekhelyhez rohant, ahonnan elvitte az ott talált pénz. A bíróság később ezt az összeget 300 ezer márkában állapította meg.

Bérgyilkosok végezhettek vele a gyémántok miatt

A leggyanúsabb egy önként jelentkező Nyina nevű félig orosz nő volt, aki egy olyan szovjet bűnbandához tartozott, akik a nyersgyémánt kincsek jelentős százalékát lopták el. Fried Ernő gyengéi is a gyémántok voltak. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy Nyina felügyelte a műkereskedőt kivégző bérgyilkosokat, amíg azok gyémántokkal a zsebükben távoztak a tetthelyről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aki mesélhetne, köddé vált

Ezeket a gyémántokat Nyina egy olajos dobozba rejthette, majd az aznap késő este Moszkvába induló vonat kalauzának adta. Ez a kalauz aztán soha többet nem lépte át a határt, hiába keresték a nyomozók. A két bérgyilkos is ezzel a vonattal hagyhatta el Magyarországot, de őket sem sikerült megtalálni. Az orosz rendőrség szerint ők és Nyina is felszívodott. Ha szeretnél még ilyen izgalmas újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika