Nagyüzemben halnak meg a tuják Budapesten és környékén. Egy kertészeti cég munkatársa állítja, munkájuk nagy részét idén az elpusztult tuják kiszedése, új növények telepítése teszi ki. Mi történik a kerekben, miért halnak meg a tuják és mit ültessünk a helyükre?

Pár hónap alatt teljesen meghalt a tujasor

„Augusztustól-decemberig, néhány hónap alatt teljesen meghaltak, elszáradtak a tujáink. Tehetetlenül néztük, ahogy a kerítést alkotó csodaszép növények pár hónap alatt az enyészeté lettek, ezután egy kisebb vagyont költöttünk arra, hogy egy bobcat munkagéppel kivegyék az elhalt növényeket a kertből és a helyükre új sövény kerüljön” – mesélte portálunknak egy olvasónk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több százezres költség

Annak érdekében, hogy az elhalt növények helyére új növényt lehessen ültetni, gyökerestül kell kiszedni az elhalt tujákat. Egy 10-15 éves tujasor esetében ehhez gépek kellenek, vagyis több százezer forintos tételről van szó. De mi történik pontosan a tujákkal, miért halnak meg?

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A tuják kiemelése több százezres költséget jelent

Elszáradt tuják kiemelése egy Budapest környéki kertben – Fotó: BPK

Sokan szerették

Az elhalás főleg a smaragdtujákat érinti. Ezek a növények 10-20 éve nagyon felkapottak voltak, szinte nincs is olyan agglomerációs kert, ahol ne lenne tujasor valamelyik kerítésnél. Hasznos növény, hiszen gyorsan nő, örökzöld és a szomszéd sem lát át a kerünkbe.

A klíma és a kártevők tizedelik a tujákat

„Annyira megváltozott a klíma, hogy nem bírják már ezt a meleget ezek a tuják, ráadásul a tujákat az aknázómoly is tizedelei. Ezek a rovarok a tujákba petéznek, majd felfalják a növény főbb részeit és az egész elhal” – mondta portálunknak egy kertészeti cég kertészmérnök munkatársa.

Egyre nehezebben menthetők a tuják

A szakember szerint öntözéssel és megfelelő műtrágyázással a smaragdtuja élettartama némileg meghosszabbítható, de ha megjelent már a tujasoron egy elszáradt ág, akkor készüljünk arra, hogy néhány éven belül végső búcsút kell venni a szeretett tujasornak.

Ezt ültesd a tuja helyére

A kertészmérnök állítja, ők már hosszú évek óta sehol sem telepítenek tujákat. Helyette más örökzöld, sövénynek is alkalmas növényt javasolnak. Leginkább a babérmeggy, a tiszafa és a puszpáng a menő, de sokan választják a fagyalt, a japán kecskerágót és újabban nagy sláger lett a színes levelű korallberkenye.

Már a leylandi cédrus is pusztul

A leylandi cédrust sokan a tuja alternatívájának tartják, mert első ránézésre hasonló, azonban a szakember megjegyzi, ezeket a növényeket is egyre többször támadja meg valamilyen gombás fertőzés, idén tavasszal sok családi háznál már a leylandi cédrus sort is ki kellett emelni a helyéről.

Aknázómoly és társai

A bajok forrása csak részben a szárazság. Nem pusztán annyiról van szó, hogy nem öntöztük megfelelően a tujákat. Sok minden lehet az oka a barnulásnak. Akárcsak a többi dísz- és haszonnövénynek, a tujának is megvannak a maga természetes ellenségei. A leggyakoribb a tuja aknázómoly, melynek lárvái a levelekbe fúródva okoznak kárt: elsárgul-barnul a hajtáscsúcs, végül lehullik. 

Boróka-díszbogár és a pajzstetű

A pajzstetű sem kíméli a tujákat, tavasszal és a nyári rajzás előtt lehet kiirtani őket a megfelelő szerekkel. Hatalmas pusztítást végez a boróka-díszbogár is, ami a száraz melegben szaporodik, és elsősorban a legyengült növényeket támadja. Ez a rovar a tuja fás részeiben okoz károkat, és ahogy egyre inkább akadályozza a nedvkeringést, úgy szárad ki a bokor. Vegyszerrel nem lehet ellene védekezni, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

Gombás fertőzés

A tuják barnulását okozhatják gombás betegségek is: a kabatinás hajtáselhalás leginkább ősszel támad, tavasztól pedig a pikkelylevél-barnulás tizedeli a tujákat. Ha még nem tarolta le teljesen a növényt a barnulás, kísérleteket lehet tenni a megmentésére. Az elhalt részeket érdemes levágni és megsemmisíteni, hogy ne fertőzze meg a többi örökzöldet, de a szakember szerint ahol megjelent már a barnulás, ott csak idő kérdése, hogy mikor hívják őket, hogy ki kellene vágni a tujasort. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Barnuló tujasor Budapest környékén – Fotó: BPK