Az újpesti önkormányzat kezelésében lévő Gyermekek Átmeneti Otthonában tehettek olyat a gyermekkel, amit nem lett volna szabad.

A társai zaklathatták

Mint ahogyan korábban megírtuk, a kislánnyal a társai kegyetlenkedhettek. Ugyanakkor az tény, hogy a bántalmazást még egyetlen vizsgálat sem tudta bebizonyítani. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nevelőotthon igazgatóját kirúgták

Az intézmény vezetőjét azzal vádolták meg, hogy mulasztást követett el. A gyermek az indoklás szerint később kapott orvosi segítséget, mint kellett volna. Ennek okán fel is mentették a munkavégzés alól az igazgatót.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nehéz sorsú a gyermek

A gyermek és testvérei a Népszava szerint halmozottan hátrányos helyzetű családban élnek. Az anyának állandó lakóhelye nincs, és a lap szerint a szülői kompetenciákkal is van gond.

Más intézménybe kerülhet a kislány

A kislány és a testvérei is más intézménybe kerülhetnek. Az igazgatótól megkérdezte a lap, hogy miért van erre szükség, és miért nem költözhetnek egy helyre. Azt is megkérdezték, hogyan készítették fel a gyermekeket a váltásra. Ezekre a kérdésekre azonban cikkünk közzétételéig a Népszava nem kapott választ.

Az anya vette észre, hogy valami baj van

A kislány anyja egy fürdetés alkalmával szólt a gyerekfelügyelőnek, hogy kipirosodást lát a gyermeken. Az intézményvezetőt felhívták telefonon, ám ő úgy döntött, nincs szükség azonnali orvosi beavatkozásra. Ezzel egyetértett az édesanya és az ügyeletes gyermekfelügyelő is.

Kevés a nevelőszülő

Bár a 12 évesnél fiatalabb gyerekeket lehetőség szerint nevelőszülőnél kellene elhelyezni, valójában ez nem minden esetben kivitelezhető. Ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs elég nevelőszülő.

Ezek a fontos szempontok, ha egy gyermek elhelyezéséről van szó

Amikor egy gyermek elhelyezéséről döntenek, akkor figyelni kell a vér szerinti szülővel való kapcsolattartásra. Fontos aspektus még, hogy ne kelljen óvodát vagy iskolát váltani. Ezekről Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és vezetője beszélt részletesen a lap számára.

Ezek is érdekelhetnek!

Rossz állapotban a magyarországi gyermekvédelem

Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke ugyancsak a Népszavának beszélt arról, mennyire komplikált a helyzet a hazai gyermekvédelem terén. Szerinte háttérbe szorult a megelőzés és a rászoruló családok támogatása. Az önkormányzatoknak nincs elég pénze gyermekvédelemre.

Hiány van mindenből

A még működő gyermekotthonok körülményei rosszak Herczog Mária elmondása szerint. Szakemberhiány és pénzhiány is nehezíti a munkát. Egyre több gyerek és család élethelyzete számít súlyosnak, számuk folyamatosan növekszik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív