Ha minden rendben lesz az időjárással, szombaton 21-kor kezdődik Budapesten Európa legnagyobb tűzijátéka Budapesten. Mivel időjárási front érkezik, a meteorológiai szolgálat már ballonokat bocsájtott fel, hogy minél pontosabb előrejelzéssel segítse a szervezők és az operatív törzs munkáját. A legjobb látványelemek a Parlamentnél lesznek, de a 4,5 kilométer hosszú showműsort több helyszínről is kiválóan lehet majd látni.

4 és fél kilométeres showműsor

A megszokott időben, 21 órakor kezdődik szombaton a körülbelül félórás tűzijáték, amely komplex audivizuális élményt nyújt drón show-val, vetítéssel, épületfestéssel és hangjátékkal. A Margit híd és a Petőfi híd között 4,5 kilométeren hét fő kilövési pontról, 80 méteres bárkákról, mintegy 250 méter magasra lövik fel a nagyobb elemeket.

Vihar lehet, előre szólnak mi lesz a tűzijátékkal

Ha az időjárás megenged, lesznek tűzvirágok, az eget pedig az ezek között elhelyezett 65 másik vízi eszközről kisebb, 50 méteres magasságig emelkedő effektekkel díszítik. Bevonják az Erzsébet és a Szabadság hidakat is, ahonnan a történelmi műsorhoz igazodó szimbólumokat lőnek majd fel. Mivel vihar érkezik az ország területére, az időjárással foglalkozó operatív törzs félóránként elemzi majd a helyzetet és időben tájékoztatnak arról, hogy mi lesz a tűzijátékkal, ha szombat este vihar közeledne a főváros felé.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

1,3 milliárd forintba kerül

Összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt használnak, ezeket 230 kilövési pontról lövik fel, 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozik azért, hogy minden a helyére kerüljön. A Magyar Turisztikai Ügynökségtájékoztatása szerint a tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Készítik elő a rakétákat az Erzsébet hídon

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Innét érdemes nézni a pesti oldalon

Nagy kérdés, hogy mikor induljunk és hová, hiszen óriási területen lesz a tűzijáték. Aranyszabály, hogy este kilenc előtt fél órával érdemes megérkezni, hogy megtaláljuk a Duna-parton a fáktól legkevésbé takart szakaszt. A pesti oldalon olyan helyet érdemes keresni, ahonnét rálátunk a Gellért-hegyre és az Erzsébet híd Parlament felőli oldalára, hiszen a tűzijátékot záró görögtűz ott hullik a Dunába, a Gellért-hegyen pedig látványos fényfestés, fényjáték lesz.

A budai oldal kedvelt helyszínei

A másik kedvelt helyszín a budai oldalon a Várkert bazár és a Batthyány tér, hiszen a térről tökéletesen látszik a szemközti Parlament, ahol látványos fényfestésre számíthatunk, ráadásul a több száz drón is a Parlamentnél fog a levegőbe emelkedni. Tavaly például drónok a koronát mintázták meg, idén is látványos 3D-s drón-showt ígérnek.

Metróval menj, vagy távol parkolj a Dunától

Szombaton este jelentős forgalomkorlátozások lesznek a belvárosban, még a buszokat is elterelik, az Erzsébet hídon gyalog nem lehet majd átmenni. A BKK a metrókat javasolja, illetve ha valaki autóval érkezik inkább parkoljon le távolabb a Dunától, hogy a tűzijáték végén ne ragadjon dugóba. Az autóval érkezőknek Pesten a Nagykörút külső részét, Budán pedig a Krisztina körút vonalát javasoljuk. Érdemes már 19 órától parkolóhelyet keresni, mert később nem lesz.

Kilővőszerkezetek

A technikai előkészületekről a lebonyolító cég, a Nuvu Kft. közzétett egy dokumentumfilmet. Megismerhetjük, hogyan töltik be a kilövőszerkezeteket, és azt is megnézhetjük, hogy hogyan készült az a 65 tutaj, melyeket egy 2250 méter szakaszon sorakoztattak fel a Dunán. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Egy éve dolgoznak a tűzijátékon

A tervezés már majdnem egy évvel korábban megkezdődött, ami jól mutatja, mennyi munka van a fél órás műsorral. Ráadásul, mint a videóból kiderül, a helyzetüket nehezíti, hogy a Parlament előtt nem lehet füst a fény és drónjáték miatt. Továbbá a hidakat sem lehet az autós forgalom elől teljesen elzárni a telepítés idejére, valamint a dunai hajóforgalmat is csak egyetlen napra lehet leállítani. Az esti műsor során több, mint 100 kilométer vezetéket használnak fel a közel negyvenezer effekt kilövésekhez, melynek beszerelésében több, mint 50 pirotechnikus segített.

Egy kisgyermek álma a Duna felett

Az idei tűzijáték sztorijában a szervezők szerint egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna feletti, 4 kilométer hosszú szakaszon, ahogyan a Szent Korona szellemével találkozva, kézen fogva végigrepül az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein, minden állomáson egy-egy értékkel, tanulsággal gazdagodva.

Nem változik a vonatok és Volánbuszok menetrendje

A MÁV tájékoztatása szerint az ünnepi hétvégén a vonatok közlekedési rendje nem változik, mivel augusztus 20. szombatra esik. A Volánbusz járatai augusztus 19-én, pénteken és 20-án, szombaton a munkaszüneti napra, 21-én vasárnap a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek. Az augusztus 20-ai ünnepi eseményekről a Volánbusz autóbusz-járataival is hazautazhatnak a résztvevők. A fővárosból menetrend szerint közlekedő közvetlen járatok utolsó indulási időpontjai a Volánbusz honlapján érhetők el.

Több kocsival közlekednek a HÉV-ek

A szentendrei HÉV vonalán augusztus 20-ától 31-éig a HÉV módosított menetrend szerint, a hétköznap reggeli csúcsidőszakban a megszokottnál ritkábban jár karbantartás miatt. Augusztus 20-án a vonatok egész nap hat kocsival közlekednek; a Batthyány tér és Békásmegyer között 21.30-tól 22 óráig 5 percenként, utána 23 óráig 5-10 percenként járnak. A ráckevei HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek; 21.35-től üzemzárásig 30 percenként indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére. A csepeli HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek 21.30-tól 23 óráig 7-8 percenként járnak. A gödöllői HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok szintén hat kocsival közlekednek – írta a MÁV Zrt.

Itt a videó a tűzijáték előkészítéséről

MTI/BPK – Kiemelt kép:  Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án. MTI/Illyés Tibor