Budapesten és környékén egyre több a futár. A Foodpanda magyar igazgatója, Patai Zoltán elmondta, náluk 1,1 milliót is megkeres egy szorgalmas futár, de aki nem akarja magát túlterhelni az is simán összetekerhet havi 400 ezret. Vannak olyan futárok, akik vállalkozásuk indításához gyűjtenek kezdőtőkét. Úgy tűnik néhány hónapos futárkodás jobb, mint a bankhitel, hiszen egy kis szorgalommal gyorsan sok pénzt lehet keresni és vissza sem kell azt fizetni a banknak.

1 milliós havi fizetés

A Netpincérből lett Foodpanda vezetője elárulta, hogy a magyar futárok az átlagbérekhez képest nem keresnek rosszul. Patai Zoltán elmondta: „A legtöbb, amit nálunk egy futár hazavitt, 1,1 millió forint volt egy hónapban, de ha valaki nem is dolgozik őrült sokat, akkor is 300-400 ezer forintot megkeres. Ha biciklivel dolgozik, akkor ráadásul minimális költsége van.” – mondta a futárcég vezetője a PénzcentrumnakA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4 részből álló jövedelem

Náluk a díjazási rendszer négy részből áll. Van egy óradíj, egy címdíj, egy távolságalapú díjazás, illetve egyéb bónuszok. A Foodpandánál az óradíj elég nagy részét teszi ki a díjazásnak, így kiszámíthatóbb a rendszer.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

260 ezres átlag

Átlagosan 2600 forintot keresnek óránként a futárok, és átlagosan heti 20-30 órát dolgoznak, ez nagyjából 260 ezres átlagfizetést jelent. Nyilván aki mindennap dolgozik, az jelentősen többet tud keresni.

Jobb helyzetben vannak, mint Nyugaton

Magyarországon más helyzetben van egy futár, mint a nyugat-európai országokban, ahol többet hallani arról, hogy panaszkodnak a futárok, mert ott sokan a minimálbérszint alatt keresnek, másrészt nem kapnak tb-támogatást – mondta az igazgató.

Vállalkozás indításáért tekernek

Nálunk a KATA-adózással havi 25 vagy 50 ezer forintért minden adóterhet letudnak, és tb-támogatást is kapnak. Sokan vannak, akiknek jön egy nagyobb kiadás, felújítás, műtét, bármi, akkor inkább dolgozik két hónapig keményen, és abból ki tudja fizetni. Vagy van, aki vállalkozást akar indítani, és ezzel szedi össze az alaptőkét – tette hozzá a futárok főnöke.

Szorgalom, megbízhatóság

A vezető azt is elmondta, hogy egy futár akkor tud sokat keresni, ha szorgalmas és megbízható. „Mi előre felvehető műszakokat használunk. Nem kell attól félni, hogy valaki elkezd dolgozni Újbudán, és nem lesz elég rendelés, mert a korábbi adatok alapján megbecsüljük, hogy mennyi rendelés várható.” – magyarázta a fiatal igazgató.

Gyorsaság

Patai Zoltán hozzátette: „Emellett egyszerű a dolog, megbízhatónak kell lenni és minél gyorsabbnak. Ne történjen olyan, hogy ha valaki felvett egy műszakot, akkor nem jelenik meg. A gyorsaság pedig azt jelenti, hogy minél több címet tud valaki kivinni egy óra alatt, annál többet keres.”

Nem várhatnak el borravalót

A futároknak az első munkanapjuk előtt meg kell nézniük egy orientációs videót, hogy mit illik és mit nem a vásárlókkal szemben, illetve kapnak egy etikai kódexet. Ebben benne van, hogy nem várhatják el a borravalót, vagy hogy nem rongálhatnak.

Örülnek, ha kapnak borravalót

A kiszállítócég vezetője elmondta: „Ettől függetlenül örülünk annak, ha a vásárlók borravalóval jutalmazzák a futárokat. Ebben az időszakban különösen felértékelődött a szerepük, amikor sokan kevésbé mernek kimozdulni otthonról. A futárok azok, akik mindig kint vannak az utcán, akkor is, ha járványveszély van, és kihozzák a rendelést rövid idő alatt.”

200 forint az átlagos jatt

A borravalóval kapcsolatban a vezető azt is elmondta, hogy Magyarországon a foodpandánál rendelők nagy része ad borravalót, átlagosan 100-200 forintot, tavaly 10 001 forint volt a legnagyobb borravaló, idén pedig 20 ezer forint. Ez nyilván magasabb összeg mellé járt. Hozzátette, náluk a teljes borravalót a futár kapja meg.

Jobb, mint a bankhitel

Szépséghibája a rendszernek, hogy most előre kell adni a borravalót – ha valaki adna – mert még dolgoznak azon a rendszeren, hogy utólag is lehessen adni. Furcsa, hogy ehhez képest azt kommunikálják, hogy nem várják el a borravalót. Ha a futárok főnökének mondataiból indulunk ki, a pár hónapig tartó futárkodás jobb, mint egy bakhitel, hiszen egy kis szorgalommal gyorsan sok pénzt lehet keresni és vissza sem kell fizetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK