Több rádióműsort vezet, könyveket írt, teniszezik – csak néhány dolog, amik nem maradnak ki a híres műsorvezető életéből. Juhász Előd évtizedek óta a pályán van és úgy fest, egyáltalán nem szeretné abbahagyni.

Tévés osztálytalálkozó

Nekem nagyon jó érzés volt, hogy így egymás mellé ültették a kollégákat, akiknek az élete azóta teljesen más irányt vett, sőt, nagy valószínűséggel a világot sem ugyanúgy látjuk – nyilatkozta a Blikknek a Zenebutik műsorvezetője azt követően, hogy részt vett Radnai Péter legendás tévésekről szóló könyvbemutatójának apropóján egy tévés osztálytalálkozón.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Volt, akikkel évtizedek óta nem találkozott

Juhász Előd azt mondta, élvezte az eseményt, mivel sok esteben nehogy évek, de évtizedek óta nem találkozott egy-egy régi kollégájával. Tényleg olyan volt, mint egy osztálytalálkozó, de talán értékesebb is, mert egy osztályt a kötelező iskolai évek tartanak össze, minket pedig az, hogy mindannyian egy célért dolgoztunk: hogy jó, nézhető, rangos műsorokat készítsünk – magyarázta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem érezte az állampárt szorítását

Adódik a kérdés, mennyire szabta meg a kommunista rezsim, mi menjen a Zenebutikban a rendszerváltás előtt. Juhész Előd válasza szerint szinte semennyire. Mint mondta, húsz év alatt a Magyar Televízióban 266 adás készült, s egy kezén meg tudja számolni, hányszor szóltak egyáltalán valamit. Például feszültség volt abból, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar létrejöttekor az alapítók más szimfonikus zenekaroktól szippantották el a legjobbakat. Amikor Kocsis Zoltán vagy Fischer Iván volt a vendégem, azért szóltak, hogy óvatos legyek. Nagyjából ennyi – elevenítette fel.

Tisztességtelen ajánlatok? Csak nagyon ritkán

Mint fogalmazott, nekik a zenei érték volt a fontos és amellett, hogy olykor a divatnak kellett engedni, bekerültek olyan mozaikok, amelyek messze álltak világától. Elárulta, a műsor egy idő után már-már önmagát szerkesztette: jelentkeztek a lemezkiadók, a Zeneakadémia, az Operaház, hogy javasolják ezt és ezt.

Még csárdást is zongorázott

Juhász Előd zenetörténész, így nem csoda, ha a komolyzene világát ismeri a legjobban, ugyanakkor régebben nagyon sokfajta zene érdekelte. „A Zeneakadémiára jártam, de hogy pénzt keressek, elszegődtem kórusokhoz betanítani, zongorán kísérni, népi együtteshez csárdást zongorázni, és a tágabb baráti körömhöz tartoztak az akkori neves pop- és jazzmuzsikusok is.”

Legendás zenekarok is jártak nála

Emellett belső szükségtelének érezte, hogy megmutassa a hazai élet legjobbjait Presser Gábortól kezdve, az Omegán át Sebestyén Mártán keresztül Kocsis Zoltánig. A műsorban éveken keresztül követtél pályájukat. Megjegyezte, talán Rost Andrea és Kocsis Zoltán voltak a legtöbbször a Zenebutik vendégei.

Itt vezet műsort

Már a tizenkettedik éve vezet műsort a Katolikus rádióban. „Itt a Zene-közelben élőszerű portréműsorrá alakult, aztán van itt egy zenei stúdió, ahova hívunk befutott vagy akár ismeretlen muzsikusokat, azokkal készül helybeni zenéléssel a Házimuzsika, és nemrég indult egy új műsor is, a Találkozásaim, amelyben felidézem a legnagyobbakkal létrejött emlékezetes rádiós-televíziós pillanatokat.”

Ezért ír könyveket

Bevallása szerint mérhetetlenül sok átadandó élmény érte, s úgy érzi, ezeket meg kell osztania. Mint mondta, „ez a szenvedély bennem van, és amíg ez örömet szerez nekem és másnak, igyekszem ezt csinálni. Ez nekem nem munka, hanem igazi nagy adomány, mert azzal foglalatoskodhatok, ami a hobbim is.”

Sok időt tölt unokáival

Mindig szerette amit cinált, sose tartotta nyűgnek. Ebben segítette családi háttere, három lánya és hat unokája van. Utóbbiak 15-18 év közöttiek, négy lány, két fiú. És nem vagyok távoli nagypapa, viszonylag sokat vagyok velük, érdekel, amit csinálnak. És persze, még ott a sport, másnaponta korán reggel a tenisz – tette hozzá.

Gálvölgyi János is készített róla paródiát

Ez abszolút meglepetés volt számára. Kifejtette, a Zenebutik elődjében, Csiba Lajos társaságában vetődött fel, hogy kérjük fel Jánost egy paródiára, és ő már akkor megcsinálta azt kettőnkről.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez pedig az egyik paródia, amit sikerült megőrizni

(Kiemelt képünkön Juhász Előd látható, forrás: Facebook.)