Az idei évben sem a miniszterek, sem az államtitkárok bére nem fog növekedni. A miniszterelnök fizetése viszont jelentősen több lesz, ami egy törvénynek köszönhető. Kiderült, hogy pontosan mennyivel vihet haza több pénzt Orbán Viktor.

Megszületett a döntés

Bár Európa-rekordot döntött a pénzromlás mértéke idehaza, a miniszterek, az államtitkárok, a kormánybiztosok valamint a miniszterelnöki megbízottak fizetése nem fog nőni. Orbán Viktor ugyanis úgy döntött, hogy változatlan illetményben fognak részesülni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kormányfő szava számít

2022 júniusa óta a kormányfő saját maga döntheti el, hogy növeli-e a kormányzati vezetők illetményét. Mindig a nyár elején kell meghoznia a döntést a személyi illetmények kapcsán. Az összegek adott év július 1-jétől egészen a rákövetkező év június 30-áig maradnak érvényben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így derült ki, hogy mely politikusok nem kapnak több pénzt

A kormányiroda elárulta a 24.hu megkeresésére, hogy sem a miniszterek, sem a miniszterelnök politikai igazgatója, sem az államtitkárok, sem a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak nem fognak több pénzt kapni idén. Az infláció igen jelentős volt, így a döntés némileg meglepő. Arra még nem válaszolt a kabinetiroda, hogy mégis miért maradt ugyanannyi a bére az érintetteknek.

Így is jól keresnek

Tavaly nyáron a miniszterek 33%-os fizetésemelést kaptak. Akkor 1.979.000 forintról 2.632.000 forintra ugrott a bérük. Nagy Márton gazdaságfejlesztési valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter ötmillió forintot vihet haza minden hónapban.

Mások illetménye is nőtt akkor

Tavaly a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye 52%-kal növekedett, ez egy 700.000 forintos fizetésemelést jelentett számukra. A “sima” államtitkárok 13%-os béremelésben részesültek. Ez még az infláció mértékét sem érte el.

Orbán Viktor bére nőtt

Idén a miniszterelnök, Orbán Viktor fizetése nőtt egyedül. Az ő bére 3.555.000 forintról 4.178.000 forintra ugrott. Ez 623.000 forintos béremelést jelent a kormányfő esetében.

A törvény szabályozza, hogy mennyi a kormányfő bére

2022-ben a kormánytöbbség megszavazta, hogy a miniszterelnöki illetményt a házelnöki tiszteletdíjhoz kössék, amely a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével együtt nő. Ez tavaly 18,5% volt a KSH adatai alapján. A szavazást megelőzően ez az illetmény 1,5 millió forint volt.

Új szomszédja lesz Orbán Viktornak

A szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint hét és fél hónapot töltött letartóztatásban. Azért ítélték el, mivel a vád szerint 2022. szeptember 21-én üldözni kezdte Orbán Viktor miniszterelnök három TEK-es járműből álló konvoját az M5-ösön. Feleségével megromlott a viszony az ügy kapcsán, és szét is váltak, így több időt fog Budapesten tölteni. Elmondása szerint Orbán Viktor szomszédjában fog ingatlant vásárolni.

Ezek is érdekelhetnek!

A 12. kerületben vásárol lakást

Egy társasházi lakást nézett ki magának Szabó Bálint, amely a Cinege utcában található, írta meg az Index. Elárulta hogy a tulajdonossal már megtörtént a megállapodás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook