Eltávolítják az Andrássy úton a járda melletti részekről a korábban odatelepített műfüvet, helyére évelő növények kerülnek, forgalomkorlátozás várható a munkák miatt.

Közösen estek neki

Az Andrássy úton, az Oktogonnál hétfőn közösen “tépte fel” egy részen a műfüvet Karácsony Gergely főpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VI. kerületi polgármester, Temesvári Szilvia (Párbeszéd), Terézváros környezetvédelemért felelős alpolgármestere, valamint Zakar András, a Főkert vezérigazgatója.

Zöldíteni kell

Karácsony Gergely arról beszélt: a főváros és Terézváros közösen vallja, hogy Budapest belvárosát zöldíteni kell.

Pusztulnak a fák

Az Andrássy úton a műfű miatt elkezdtek pusztulni a fák, ezért azt el kell távolítani. Továbbá a kipusztult fák helyére újakat ültetnek majd – közölte a főpolgármester.

Zöldre festés politikája

A főpolgármester úgy fogalmazott, ma már minden politika zöldnek kívánja bemutatni magát, és ilyenkor nagy veszély a “zöldre festés politikája”, amely bármilyen beavatkozást “zöld maszlaggal” önt le. “A zöldre festés igazi szimbóluma a zöld műfű” – mutatott rá Karácsony Gergely.

Visszaadják az embereknek

 Soproni Tamás elmondta, a fővárossal együttműködésben megújítják az Andrássy utat és visszaadják azt az embereknek. Ennek egyik része, hogy a zöldet újra rendbe hozzák, és szimbolikus lépésként feltépik a műfüvet.

Új tanulmány

Közölte, a kerületi önkormányzat a Főkerttől megrendelt egy, az Andrássy úti faültetésre és növényvédelemre vonatkozó tanulmányt.

Ikonikus állomás

Temesvári Szilvia arról beszélt, hogy Terézváros zöldítésének egy ikonikus állomásához érkeztek, elkezdik műanyagmentesíteni az Andrássy utat. Mint mondta, a kerület előző, fideszes vezetése a főváros akkori vezetésével együtt hagyta, hogy a műfű alatt a fák gyökerei szétrohadjanak.

Indul a munka

Soproni Tamás a közösségi oldalán azt írta, hogy november 2-ától, hétfőtől kezdődnek a munkálatok az Oktogon és a Vörösmarty utca közötti szakaszon.

Korlátozzák a közlekedést

A FŐKERT Nonprofit Zrt. az út mindkét oldalán 4500 darab évelő növényt és 16 fát ültet el. Mivel a meglévő fák gyökerei több helyen a talaj közelében vannak, és a munkálatokkal ezeket nem sérthetjük meg, a feladat nagy körültekintést igényel, ezért a talajelőkészítés és az ültetés idejére mind a járdákon, mind pedig az úttest egy részén ideiglenesen korlátoznunk kell a közlekedést.

“Optimális és praktikus megoldás”

5 évvel ezelőtt a Főkert még ezt írta a műfűről: Az Andrássy úti műfű telepítés első ízben 2013-ban kezdődött, kísérleti jelleggel az Oktogon közelében. A jó minőségű, megjelenésében is az igazira hasonlító műfű egy kisebb területen, az Oktogonhoz közeli, egyik szervizúthoz került. Ezt követően a Terror Háza előtt is műfűvesítettek. A műfű folyamatos esztétikai jó tulajdonságai és a „taposás tűrése” miatt optimális és praktikus megoldásnak tűnik ezen a korábban folyamatosan kitaposott területen is – írta öt évvel ezelőtt az a cég, amelyik most felszedi.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: Facebook/Karácsony Gergely hivatalos oldala