Elindult a Mount Everest “tiszta”, vagyis pótlólagos oxigén nélküli megmászására Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó csütörtökön a ferihegyi repülőtérről. „Az a célom, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül másszam meg az Everestet és ezzel Magyarország legyen a 40. nemzet a világon, amelynek ez sikerült” – jelentette ki Varga Csaba.

Egy hét múlva érkezik meg az alaptáborba

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója pénteken érkezik meg a nepáli fővárosba, ahol néhány napot vesz igénybe az ügyintézés. Katmanduból előreláthatólag egy hét alatt éri az Everest alaptáborát.

Varga Csaba hegymászó a reptéren

Varga Csaba – Fotó: MTI/Soós Lajos

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Végig Nepálon

A trekking első napján Luklába repül, onnan megy tovább a 2800 méteren fekvő Phakdingig. A következő célpont Namche Bazar, majd Tengboche, Dingboche és végül Lobuche érintésével érkezik meg az 5360 méteren kialakított alaptáborba.

Először a Mátra magasságának négyszeresét mássza meg

“A trekking teljes időtartama alatt mintegy 4000 méternyi szintemelkedést kell magam mögött hagynom, ami kiváló előakklimatizáció lesz” – mondta a hegymászó az MTI-nek.

Már négy óriáshegyet mászott meg

Varga Csaba 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, ez idő alatt a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack használata nélkül, ennél többet magyar részről többet csak példaképe, Erőss Zsolt tudhatott maga mögött.

Az első magyar lehet

Ő lehet az első magyar, akinek sikerül pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmásznia a világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyét a “Tisztán” Magyar Everest Expedícióban.

50 kg felszerelés

Varga Csaba, mint eddig mind a nyolc expedíciójára, a Mount Everestre is mintegy 50 kilogrammnyi felszerelést vitt magával Budapestről, a magaslati táborokba pedig a maga erejéből juttatja azt fel. Az majd az alaptáborban dől el, hogy a mászásban kik lesznek a társai.

Varga Csaba integet a reptéren

Varga Csaba – Fotó: MTI/Soós Lajos

Magyar zászló a világ tetején

“A magyar zászlót szeretném kifeszíteni a csúcson, erdélyi magyarként képviselve a Kárpát-medencei magyarságot. Az a célom, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül másszam meg az Everestet és ezzel Magyarország legyen a 40. nemzet a világon, amelynek ez sikerült” – jelentette ki Varga Csaba.

Erőss Zsolt volt az első magyar a Mount Everesten

A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg 2002-ben a Föld legmagasabb hegyét. Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója; tíz 8000 m fölötti csúcsot hódított meg, ebből kettőt műlábbal, amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült. 2013. május 21-én a Kancsendzönga megmászása után a visszaúton eltűnt.

A Mount Everest első megmászói

A Csomolungma, európai nevén: Mount Everest a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. Először 1953. május 29-én helyi idő szerint 11:30-kor az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tendzing Norgaj érte el az Everest csúcsát. 2003-ban, az első megmászás 50. évfordulójának ünneplése kapcsán Hillary fia, Peter és Tenzing fia, Jamling együtt sikeresen megmászták a csúcsot

Itt a Mount Everest (Csomolungma) csúcs

Képek forrása: Varga Csaba indulása Ferihegyről – Fotó: MTI/