Az európai fürdőhelyek 95 százaléka megfelelt az uniós jogszabályokban megállapított minőségi minimumkövetelményeknek. Magyarországon 257 fürdőhelyet ellenőriztek, a strandok többsége teljesítette a minimumkövetelményeket, de az agglomerációban is találtak olyan strandot, ahol rossznak bizonyult a víz minősége.

Magyarország eredményében szerepet játszhat, hogy a jelentés megállapításai szerint a tengerparti fürdőhelyek vízminősége átlagosan jobb, mint a szárazföldi területeken találhatóké.

Magyarországon tíz fürdőhelyen, azaz a vizsgált fürdőhelyek 3,9 százaléka esetében bizonyult rossznak a vízminőség, szemben a 2018-ban mért 3,2 százalékkal – írja a hvg.hu.

A térkép alapján a Felsőgödi strand, tuzséri Szabadstrand, a vásáronaményi-gergelyiugornyai tiszaiszabadstrand, a pócsmegyeri Pázsit bányató, a makói Maros Kalandpart, a tiszaszigeti Bányató, a dánfoki szabadstrand, a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping, és két mosonmagyarovári strand, az Itató és a Moson vize rossz minőségű.

A Duna partján lévő felsőgödi szabadstand vízminősége a vizsgálatok kezdete óta mindig gyenge minősítést kapott. Az alsógödi szabadstrand jobban végzett a vizsgálaton, ők elégséges minősítést szereztek, míg az ezzel szemben lévő horányi strand kiváló minősítést kapott.

A szentendrei Duna-ág, a veresegyházi Malom-tó és a dunaharaszti Joker-tó jó minősítést szerzett, a Monor közelében lévő Nádas-tó, a gyömrői bányató és a Lupa-tó pedig kiváló minősítést kapott.

Egy interaktív térkép is készült a 22 295 európai fürdőhely vízének minőségéről, ezen a linken lehet elérni. 

Kiemelt kép: illusztráció