Képzeld el a jelenetet: a tenyered erősebben izzad, mint valaha, érzed, hogy a mellkasodban dobog a szíved. Idegesen állsz a színpadon, és azt várod, hogy a prezentációd első diája betöltődjön. A másodpercek perceknek, a percek óráknak tűnnek. Egy pohár vízért nyúlsz, hogy elmúljon a torkodban lévő szárazság, de mikor megszólalnál, már egy hang sem jön a ki a torkodon. Félelmetes, igaz? Nos, nem kell, hogy az előadásod így kezdődjön. Ha felkészülten érkezel, akkor teljesen biztos, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott leszel!

Milyen egy sikeres előadás?

Egy igazán sikeres előadás jól érthető és követhető, illeszkedik a hallgatóság érdeklődési köréhez, miközben változatos és interaktív. Mutasd meg szenvedélyedet bátran és kapcsolódj a közönségedhez! Ha inspiráló tudsz lenni, és motiválod a közönséged, maradandó élmény lesz számukra az előadásod. Emellett a figyelemfelkeltés érdekében célszerű olyan marketing eszközöket is bevetni, mint a roll-up és a LED fényújság.

Mire lesz szükséged, ha előadsz?

1. Alapos felkészülés

A legfontosabb dolog, hogy felkészülj a közönségedből. Ismerd meg az érdeklődési körüket, majd igazítsd a prezentációdat a tudásszintjükhöz.

Ha az ütős tartalom készen áll, akkor az alábbiakra is szükséged lehet:

  • A prezentációd és a jegyzeteid kinyomtatott változata nagyobb betűtípussal, ami mindig legyen nálad, hisz soha nem lehet tudni, szükséged lesz-e rá.
  • A prezentációd biztonsági másolatát is vidd magaddal egy pendrive-on vagy külső meghajtón.
  • Értékelő űrlapok, hogy fontos visszajelzést kaphass a közönségtől.
  • A helyszín technikai támogató személyzetének elérhetőségei.

2. Technikai felszereltség

A laptopod nyilvánvalóan alapvető tartozék, de néhány más létfontosságú felszerelésről se feledkezz el:

  • Projektor
  • Egér
  • Lézeres pointer toll
  • Mikrofon
  • Megfelelő kábelek
  • Hosszabbító, amiből egy valószínűleg már elegendő. Minél hosszabb, annál jobb.

A legtöbb konferenciaközpont ezek közül többet is tud biztosítani, ezért érdemes időben egyeztetni a helyszínnel, mi az, amit neked kell magaddal vinned.

Laptop töltő, telefontöltő

Mindenképpen vigyél magaddal laptop töltőt és telefontöltőt, továbbá akár egy nagy kapacitású power bankot is. Az a nap, amikor nincs nálad a töltő egy ilyen nagy eseményen – és a laptopod vagy a telefonod lemerül –, örökre kellemetlen emlék maradhat.

Roll-up

Minden előadás alapkelléke egy vagy két igényes, jól megtervezett, jó minőségű roll-up. Az előadásod közben szükséged lesz egy jól látható reklámfelületre, amelyen a legfőbb üzeneteket és a vállalati értékeidet, vállalati arculatod kommunikálhatod a közönséged felé. Így könnyen emlékeznek majd a cégedre, és később ha újra találkoznak vele, már emlékezni fognak rá. Egy roll-upot már pár tízezer forintért beszerezhetünk, illetve nagyon könnyen magunkkal vihetjük bármilyen helyszínre, az összeállítása pedig szinte gyerekjáték.

Hordozható időzítő

A legtöbb monitoron megjelenik az idő, de ez egy nagyon kis kijelző, és távolról nem könnyű látni – főleg ha a szemed sem tökéletes. Ha az előadáson kiemelten fontos az időkorlátok betartása, használhatsz hordozható időzítőt is.

Hogyan tanácsos felkészülni az előadásra?

Ismerd meg a közönséged!

Akkor lesz sikeres az előadásod, ha tudsz a résztvevők nyelvén beszélni. Ha kapcsolódsz az érdeklődési területeikhez, ha az őket foglalkoztató kérdésekre választ tudsz adni. Járj utána, kik lesznek ott, írd össze az őket foglalkoztató kérdéseket és erre építsd fel az előadásodat.

Prezentálj profin!

Soha ne olvasd fel a prezentációd, mert azonnal elveszted a hallgatóság érdeklődését. Az egyik legrosszabb dolog amit tehetsz, ha mindent a PPT oldalakra írsz, amit el szeretnél mondani. Használd a PPT oldalakat hangsúlyozásra, képek, videók és címszavak elhelyezésére. Az előadásodon pedig a saját szavaiddal mondd el amit szeretnél. Érd el, hogy rád figyeljenek!

Légy kreatív, szemléltess!

Képekkel és videó elemekkel egyszerűen erősítheted a kommunikációt és az üzenetek átadását. Természetesen túlzásba esés nélkül – tehát ne a videó tegye ki az előadásod 70%-át.

Gyakorold az előadást!

Még mindig az egyik legjobb felkészüli mód az, ha valakinek előadod, amit tervezel, vagy ha erre épp nincsen lehetőséged, felveszed magad videóra. Így a lehető leggyorsabban feltérképezheted, hogy mire kell figyelned, továbbá másoktól is gyűjthetsz visszajelzést.

Tarts folyamatos kapcsolatot a közönséggel!

Szemkontaktus, szemkontaktus, szemkontaktus. Ne nézd a laptopod vagy a képernyőt, hanem próbálj úgy beszélgetni a közönséggel, mintha csak egymás előtt ülnétek egy asztalnál. Pásztázd az előadótermet a szemeddel és igyekezz sok emberrel fevenni a szemkontaktust. Hátat pedig soha ne fordíts a közönségnek.

Ha elég időt szánsz a felkészülésre, és minden szükséges eszközt előkészítesz, már csak a lelkesedésedet nem szabad otthon hagyni indulás előtt. A fenti eszközök beszerzésével és a felkészülési tanácsok megfogadásával pedig garantáltan sikeres előadást zársz majd!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!