Ha csak az októberben befizetett kata-adóból indulunk ki, a kisadózó vállalkozások létszáma megfeleződött a rájuk vonatkozó törvényi feltételek szigorítása miatt. A Pénzügyminisztérium közlése szerint az érintett vállalkozások idén októberben az egy évvel korábbi összegnek csupán az 55 százalékát fizették be az államháztartásba: 17 milliárd forint után 9,4 milliárdot.

Az első hónap a rostálás után

Ez volt az első hónap, amikor a katás vállalkozások megrostálása után csak azok fizettek ezen a jogcímen, akik kisadózók maradhattak (szeptemberben még a régi szabályok szerint kellett fizetni, az augusztusi teljesítések alapján). Vagyis azok a vállalkozások fizettek katát, amelyek ügyfelei kizárólag magánszemélyekből állt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Döntési kényszerben

Egy emlékezetes nyári törvénymódosítás kényszerítette ezt az adózói kört arra, hogy augusztus végi határidővel döntsön: elmenjen alkalmazottnak, váltsanak más vállalkozási formára (a leginkább kézenfekvő megoldás az átalányadózó egyéni vállalkozás volt) vagy szüntessék be tevékenységüket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem jöttek be a számítások

A számok azt mutatják, hogy a törvényi szigor jóval nagyobb mértékben apasztotta a költségvetés bevételeit, mint amit a hivatalos kormányzati és jegybanki közlésekből ki lehetett olvasni. A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén úgy kalkulált, hogy a mintegy 450 ezer katásból 100-150 ezer tudja folytatni ebben a formában a tevékenységét, ami bevételi oldalon 150 milliárd forint kiesést jelent innen. Ugyanakkor más adónemekből pedig 300 milliárd forint folyhat be pluszban egyéb adókból, így összességében 150 milliárd forintos többletbevételt helyezett kilátásba.

Sok lett az átalányadózó

Csakhogy ennek semmi jele nem volt októberben – tudhattuk meg a 24.hu összeállításából. Erre lehet egy válasz, hogy a volt katások nagyobb számban választották az átalányadózó egyéni vállalkozási formát, márpedig őket az adómegállapítás éven belüli lefutása miatt az első hónapokban még nem terheli szja-fizetési kötelezettség, vagyis csak a későbbi hónapokban jelenik meg a befizetésük az adóbevételek között.

2 millió után kellett adót fizetni

E szabály miatt idén a tört időszakban csak a havi 2 millió forint kiszámlázott összeg felett kellett már októberben adót fizetni a szeptemberi teljesítések után, márpedig a kilép(tet)ett katások elhanyagolható hányada számlázhatott ekkora összeget az új korszakban.

Nehéz az elhelyezkedés

A jelek szerint sok egykori katásnak a vártnál nehezebben megy az újra-elhelyezkedés, vagy a szürkezónában működnek tovább. A bevételek átcsoportosulása ugyanis a járulékoknál sem látszik, márpedig ezt a közterhet már az első pillanattól kezdve fizetniük kell az egyéni vállalkozóknak. A szociális hozzájárulási adóból augusztus óta minden hónapban 10 százalék körüli mértékben nőttek a bevételek tavalyhoz képest, míg a járulékok közel 20 százalékkal, de a májusi adatok is hasonlóak voltak, tehát nem a katás világ felborítása ad erre magyarázatot.

Máshogy reagált a gazdaság

A következő hónapokban több adat áll majd rendelkezésre, de annyi már most látszik, hogy a gazdaság nem pont úgy reagált a kormányzati szigorításra, ahogy a törvényalkotók, illetve a módosítás kezdeményezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke remélte. Parragh László.

A túlélés a cél

Az energiaár-robbanás dinamizálta válság azonban már megütötte annyira a magyar gazdaságot, hogy a cégek nem az alkalmazottak számának növelésében gondolkodnak, hanem a túlélés érdekében a létszám megtartása tűnik számukra az elérhető maximális célnak.

Csökkent a foglalkoztatottak száma

A statisztikai hivatal adatai szerint októberig bezárólag az elmúlt öt hónapban folyamatosan csökkent a foglalkoztatottak száma: a júniusi 4,739 millió főről októberre 4,705 millióra. Amire rá lehet vágni, hogy nyáron az idénymunkák miatt mindig többen dolgoznak, de tavaly ősz elején például növekedni tudott a foglalkoztatotti létszám, idén viszont hónapról hónapra csökkent.

Nem veszik fel a kilépett katásokat

Vagyis a munkaerőpiaci folyamatok nem azt jelzik, hogy a kilépett katásokat nagy tömegben vennék át alkalmazottnak a cégek. Az sem mellékes, hogy a volt katásoknak a korábbi nettó bevételük eléréséhez jóval magasabb bruttó összeget kellett elfogadtatniuk a megbízóikkal, az eltérő adószabályok miatt.

Sokba kerülnek

Míg a kata alapesetben havi 50 ezer forint volt, az átalányadózó egyéni vállalkozónak ennek jellemzően a dupláját, másfélszeresét kell megfizetnie közteherként, ugyanazért a nettóért. Ebben vélhetően nem voltak minden esetben partnerek a megbízók, ez is magyarázhatja, hogy miért lett kevesebb a költségvetés bevétele, mint amennyit a jegybank várt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tüntetés a kata mellett. Fotó: archív