Engedély nélkül adagolhattak pszichiátriai szert tavaly az Uzsoki utcai kórházban 110 covid betegnek, hogy javítsanak „rossz pszichés állapotukon”.

Nem hagyták jóvá a hatóságok?

A gyógyszerkísérletnek minősülő kezeléseket viszont úgy tűnik, egyik hatóság sem hagyta jóvá, a kórház állítólag a saját szakállára tette kockára a betegek épségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Milyen alapon?

Egy magyarországi jogvédő szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány járt utána, hogy milyen alapon vontak be 110 beteget az Uzsoki kórház covid osztályán egy olyan vizsgálatba, melyben egy súlyos (akár maradandó) mellékhatásairól ismert antidepresszánst, a Prozac néven elhíresült fluoxetint adagolták a szorongásuk enyhítésére.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ez is érdekelhet:

Az etikai bizottság hagyta jóvá

A dr. Holló András (neurológus, pszichiáter) vezette kísérletet, melyet később az Ideggyógyászati Szemle című szaklapban is publikáltak, a doktor nyilatkozata szerint a kórház etikai bizottsága hagyta jóvá.

Többre van szükség

Ennél azonban többre van szükség ahhoz, hogy embereken gyógyszerkísérletet végezhessen valaki: ilyesmi csak az OGYEI-nek (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) és az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának írásos jóváhagyásával történhet.

Bejelentés

A jogvédők írásban tettek bejelentést a fenti hatóságoknál, a válaszokból pedig az derült ki, hogy ezek a hatóságok nem adtak engedélyt a fluoxetinnel való kísérletezésre.

FRISS!

Saját szakállukra kísérletezhettek

Az OGYEI a jogvédők bejelentése alapján továbbította az ügyet a Népegészségügyi Központ felé kivizsgálásra. Eddig minden jel arra mutat, hogy a kórház saját szakállára kísérletezett mit sem sejtő betegein. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Uzsoki Utcai Kórház