A tűz bármilyen formában a belső melegséget is képviseli. Lehet néhány pislákoló mécses, különböző méretű gyertyák egy nagyméretű üveghengerben vagy a családi házak udvarán épített kerti tűrakó, a láng látványa odavonzza a tekintetet. Lelassít, megnyugtat és felmelegít, de emellett lehetőséget ad a főzésre, sütésre is. Ha a kertben szeretnénk tüzet rakni, akkor van néhány alapszabály, amit célszerű figyelembe venni, hogy a tűz melletti meghitt üldögélés biztonságos legyen.

Első a biztonság!

Talán nyilvánvaló, hogy szeles időben eleve nem rakunk tüzet, bármilyen védőtávolságot is használunk az épülettől és a növényektől. Ha meg lehet fogalmazni általános ajánlást, akkor az a következő lenne:

– a legkisebb tűzteret is legalább 3-4 méterre kell elhelyezni bármelyik építménytől, legyen az lakóház, melléképület, kerítés vagy kerti fészer,

– a tűz körüli levegő könnyen hősokkot okoz fáknak és cserjéknek, ezért azoktól a lehető legtávolabb kell elhelyezni,

– a tüzet és a parazsat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és legyen a közelben oltásra alkalmas eszköz (lapát, homok, esetleg porral oltó) és víz.

Ötletek az állandó tűzrakó elkészítéséhez

Az építőipari termékek piacán bőségesen áll rendelkezésünkre olyan építőanyag, amellyel viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük a saját tűzrakónkat. Ha nem készen vásárolható, hordozható acél tűzrakót szeretnénk, hanem egy állandó, akár sütésre is alkalmas helyet építenénk, akkor azt több féle anyagból készíthetjük.

A terv megvalósításához elsőként tűzzük ki a jövőbeli tábortűz helyét, majd legegyszerűbben zsákos betonból építsünk egy alapot. Ha természetes kövekből készítjük a tűzrakót, akár nagyobb méretű görgetegkövekből, akár hasított vagy vágott terméskövekből építünk, használjunk bazaltot, andezitet vagy gránitot. Ha azt szeretnénk, hogy az udvar többi burkolatával megtartsuk az összhangot, használhatunk akár térkövet, klinkertéglát is. Hagyományosan a tűzrakó falának belső oldala tűzálló téglából, samottból készül, és a külseje lehet a kiválasztott anyag.

Klasszikusan a tűzrakó helyek kör alakban épülnek, de némi kreativitással megalkothatunk ettől eltérő formát, négyzetet, téglalapot vagy oválist is.

Épített pad és asztal a tűz körül

Különleges látványt nyújthat, ha nem csupán a tűzrakó helyet építjük meg a fenti módon az ismertetett anyagokból, hanem a tűztér köré félkör alakban padot vagy akár asztalt is készítünk. Szintén betonalapra építsük meg az ülőalkalmatosságot, az ülőfelülete lehet elsimított beton, amelyre párnákat tehetünk vagy a kerti padokhoz hasonlóan fadeszkákat, az asztal pedig segítségünkre lehet még a legegyszerűbb szalonnasütésnél is.

Tehát építhetünk a kertben tűzrakó helyet, de bármilyen megoldást is választunk, a biztonsági szabályok betartása legyen az első, és a tűzgyújtást minden esetben gondos oltással fejezzük be. A tűzgyújtással kapcsolatos pontos szabályokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember  olvassa!