A miniszteri biztos szerint az illegális szaporítók ellen is hatékonyabb fellépésre van szükség.

Országos szintre kell emelni

Országos szintre kell emelni minél nagyobb állami anyagi segítséggel a négylábúak ivartalanítási programját, az állatvédelem egyik legfontosabb feladataként – közölte a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az ivartalanítás fontossága

Ovádi Péter a helyi állatvédelemhez kapcsolódó állami, önkormányzati és civil szereplők részvételével tartott szakmai fórumot követően beszélt arról, hogy az állatvédő egyesületek is megerősítették az ivartalanítási program fontosságát.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Élet-halál harcra tenyésztették és kegyetlen módszerekkel képezték ki a kutyákat, lecsaptak rájuk a kommandósok

A felelős állattartás

Úgy fogalmazott: a résztvevők szerint az a “legjobb” kóbor állat, amelyik meg sem születik, ezért már óvodai, iskolai környezetben beszélni kell a felelős állattartásról.

Fellépés az illegális szaporítók ellen

A miniszteri biztos – aki a posztját október elsejétől tölti be – jelezte, hogy az illegális szaporítók ellen is hatékonyabb fellépésre van szükség, sok esetben ugyanis éppen tőlük kerülnek ki a kóbor ebek.

Az állam feladata

Kitért arra is, hogy az államnak olyan pályázatokat kell biztosítania az állatvédelmi szervezeteknek, hogy az önkéntesek, akik a szabadidejüket áldozzák erre a feladatra, megfelelő körülmények között tudjanak tevékenykedni.

Jön a javaslatcsomag

Ovádi Péter kérdésre közölte: a hasonló fórumok tapasztalatait is összegyűjtve hónapokon belül a kormány elé terjeszt egy olyan javaslatcsomagot, ami hosszú évekre meghatározhatja az állatvédelmi feladatokat Magyarországon.

Zala megye különösen érintett

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) egyebek mellett azt emelte ki, hogy Zala megye különösen érintett az illegális állatexportban, miután a megyét átszelő M7-es és M70-es autópályán gyakoriak az állatcsempészek. A fórumon azonban arra is hallottak jó ötleteket, hogy az elkobzott kisállatokat hogyan lehetne biztonságosan elhelyezni – mondta.

Kiemelt kép: Illusztráció