Nem először merül fel a szállodai szervizdíj bevezetése, ám most már konkrét kéréssel fordult a kormányzat felé a szakmai szövetség, indoklásuk szerint a vendégforgalomból közvetlenül részesülő munkavállaló így motiváltabb lehet.

Ezt kérik

Az ötletelésnél már magasabb szintre lépett a szállodai szervizdíj kérdése, a szakmai szövetség ugyanis nemrég megfogalmazta erre vonatkozó kérését a kormányzat felé – erről beszélt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több pénzt kapnának

A vendéglátás mintájára, de annál kisebb mértékű, azaz nem 10-15, hanem 2-4 százalékos szállodai szervízdíjból jutna a munkabérnél kedvezőbb adózású bevételhez az ágazat, amelyből a szállodai dolgozók teljes körét tudnák forgalom arányosan többletjövedelemhez juttatni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Visszatérne a munkaerő

A jelenlegi, munkaerőhiányos helyzetben ez megfelelően motiváló hatású lenne, és segíthetne az ágazatban tartani, vagy visszacsábítani a minőségi munkaerőt. A kérdés egyébként nem először merül fel, az olcsó pénzért már évekkel ezelőtt is lobbizott a szállodaszövetség – írja a VG.hu.

Budapest a maximumon

Budapest turizmusa most szárnyal, a világszintű nagyrendezvényeknek köszönhetően több teltházas és magasan árazott időszak is volt az elmúlt hónapokban. Az elképesztően magas költségszint miatt azonban az üzemi eredmény messze nem olyan jó, mint a koronavírus-járvány előtt, emiatt is lenne jó, ha az átlagár folyamatosan növekedne – hangsúlyozta Flesch Tamás, aki szerint euróban reálisan elérhető a 15-20 százalékos áremelés.

Alig vannak magyarok a fővárosban

A magyar főváros vendégforgalmának 90 százalékát a külföldiek adják, az áremelést e vendégkör pénztárcájához szabnák. Mint kérdésünkre a szállodaszövetségi elnök elmondta, a belföldiek esetében már látszik, hogy az árazással nagyon óvatosan lehet mozogni, elérkeztünk egy olyan határra, ahol nehéz többet fizettetni a magyar vendéggel – fogalmazott Flesch Tamás.

Ezek az országos adatok

Júliusban a hazai vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 júliusában, a belföldivendég-éjszakák száma az első hét hónapban 8,1 százalékkal, nagyjából egymillió éjszakával esett vissza. Ha a KSH kedden közzétett országos adatain belül turisztikai régiókra is rákeresünk, az látszik, hogy a Balatonnál a nyári szezonban még rosszabbul is alakultak a belföldi turisztikai mutatók, mint országosan.

Nézzük, mi a helyzet a Balatonnál

A tónál július végéig 3,532 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami a tavalyi első héthavihoz képest 8,9 százalékos visszaesést jelent, vagyis a Balatonnál, ahol a belföldi turizmus súlya a sokszorosa a külföldinek – a hazai vendégek száma nagyjából háromszorosa a külföldieknek –, nagyobb volt a belföldi turizmus visszaesése, mint az országban átlagosan.

Nem jó az éves helyzetkép

Látható, hogy csak márciusban és májusban volt kisebb a belföldi turizmus visszaesése a Balatonnál, mint országosan – illetve az elenyésző súlyú januárban volt nagyobb a növekedés –, ezzel szemben a két nyári hónapban jelentős visszaesést látni.

Eltűntek a magyarok

Ha nem százalékosan, hanem abszolút értékben nézzük a statisztikát, akkor az látszik, hogy januártól július végéig 347 ezerrel, ebből csak június-júliusban 243 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a magyarok a Balatonnál, mint tavaly. Ebben a két nyári hónapban a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Jöttek külföldiek, de nem elegen

A belföldi turizmus balatoni visszaesését a külföldiek növekvő érdeklődése sem tudta ellensúlyozni. A külföldi turisták által itt töltött éjszakák száma a két nyári hónapban 11,46 százalékkal nőtt, de ez csak plusz 88 ezret jelent. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció