Előterjesztést nyújtott be Pikó András, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület visszavonja Szarka Gábortól a „Józsefvárosi Becsületkereszt” elnevezésű kitüntetést. Az SZFE kancellárja 10 évvel ezelőtt kapta meg az elismerést.

Visszavonná a díjat

Visszavonná Pikó András az SZFE kancellárjától azt a 8. kerület által adományozott díjat, amelyet Szarka Gábor kapott még a Fidesz vezette kerülettől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

10 év tüntették ki

A 8. kerületben működő Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel kinevezett kancellárja tíz éve kapta meg a „Józsefvárosi Becsületkereszt” elnevezésű kitüntetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttéért. Akkor még Kocsis Máté, a kormánypárt jelenlegi frakcióvezetője volt Józsefváros polgármestere.

Felszámolta az autonómiát”

„2020-ban dr. Szarka Gábor elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében” – írja Pikó András Facebook oldalán.

„Józsefvároshoz méltatlan”

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek otthont adó önkormányzatként kötelességünk, hogy minden a rendelkezésünkre álló eszközzel jelezzük, hogy ez a rombolás elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan.  Ezért előterjesztést nyújtok be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, melyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg az akkori képviselő- testület” – írja a polgármester.

Pótolhatatlan az Ódry Színház

Pikó András szerint az SZFE szétverésével nemcsak egy iskolát szüntettek meg, nemcsak az intézményi autonómiát számolták fel, hanem egy több évtizedes, művészgenerációkat összekötő alkotóműhelyt és egy Józsefváros számára pótolhatatlan játszóhelyet, az Ódry Színpadot is.

A járvány után foglalkozik az üggyel a közgyűlés

A 8. kerület polgármesterének javaslatát a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg a józsefvárosi képviselő-testület.

Ide kapcsolódik:

Józsefvárosi Becsületkereszt

„Józsefvárosi Becsületkereszt” a Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző egész életműve alapján elismerésre méltó magyar és külföldi magánszemély vagy Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szervezet részére adományozható” – írja a Józsefváros.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Ez is érdekelhet

Kiemelt kép: Pikó András és Szarka Gábor – Forrás: BudaPestkörnyeke montázs