Akinek van vagy volt már kutyája, az valószínűleg át tudja érezni, hogy mennyire könnyű családtagként szeretni őket és milyen aggodalmakat képes kelteni bennünk ezeknek a kedves négylábúaknak a tartása; vagy méginkább az elvesztésüknek a gondolata. A lakásban tartott ebekre is leselkednek veszélyek, ám a rizikófaktor sokkal magasabb a kertben tartott, vagy a felügyelet nélkül “kijárós” kutyák esetében.

Hirtelen hanghatások

Bár vannak olyan erős idegrendszerű kutyák, amelyek a fülük botját sem mozdítják ilyenkor, a legtöbb négylábú retteg az olyan erős hanghatásoktól, mint a tüzijáték vagy a mennydörgés. Nem véletlen, hogy január elején elkeserítően sok elveszett kutyás poszt kering a közösségi oldalakon, az állatvédő szervezetek pedig erejükön felül kénytelenek dolgozni. A hirtelen hangoktól megriadt állatok gyakran sokkos állapotba kerülve igyekeznek általuk biztonságosnak vélt helyet keresni, ám ez gyakran azzal jár, hogy a kertből kiszökve, akár kilométerekre elkeverednek, ahonnan aztán a veszély elmúltával nem találnak haza. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy olyan, biztonságos helyiségbe zárjuk őket (pl. garázs, alagsor, előszoba), ahonnan biztosan nem tudnak kijutni.

Mérgezés

Sajnos még mindig gyakran előfordulnak mérgezéses esetek, melyek elsősorban a kertben szabadon grasszáló kutyákat érintik. A számtalan különféle könyörtelen módszert inkább nem részleteznénk, de általában közös elemük, hogy valamilyen, a kertbe bedobott vonzó falat okozza a gyakran végzetes mérgezést. Szerencsére több eszközzel is tehetünk a hatékony megelőzés érdekében:

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy ne fogadjon el semmit idegenektől. Kérjük bátran profi tréner segítségét!
  • Szerezzünk be (akár szaküzletből, akár webáruházból) jól zárható kutyakennelt vagy vállasszunk le a kerten belül egy olyan részt, amihez idegeneknek nincs hozzáférése.
  • Kamerázzuk be a kertet, így mindig szemmel tarthatjuk, hogy mi zajlik ott, amíg mi nem vagyunk otthon.

Extrém időjárási viszonyok

Bár a farkas leszármazottai, a kutyák már rég nem olyan szívósak, mint vadon élő őseik. Bár a legtöbb fajta – kivéve a kistestűek (pl. tacskó) vagy a rövid szőrűek (pl. vizsla, agár) – képes hozzászokni a folyamatos szabadtartáshoz, az extrém nyári meleg és a durva téli hideg bizony az ő szervezetüket is próbára teszi. Amint 0 fok alá megy a hőmérséklet, villámgyorsan kezd növekedni a kihűlés és a fagyási sérülések veszélye, ezért fontos, hogy gondoskodjunk róla, hogy a legjobb minőségű kutyaházat biztosítsuk kedvencünk számára. A kánikulában kiszáradástól, hősokktól és hőgutától kell óvnunk az ebeket, ezért ilyenkor hatványozottan figyelnünk kell arra, hogy mindig álljon a rendelkezésére friss víz és vastag árnyék.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.