Idén tizenötödik alkalommal hirdették meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A budapesti Fodor Sándor Napraforgó elnevezésű tortája lett most a győztes. A finomságot számos budapesti és agglomerációs cukrászdában lehet megkóstolni. A cikkünk végén eléred a teljes listát.

Napraforgó lett az ország tortája

Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a Napraforgó fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A jubileumi alkalomra a verseny új hivatalos logót is kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapesti cukrász lett a befutó

A nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a Napraforgó ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Körbeérnek az ízek

Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

A nemzeti ünnepen lehet megkóstolni

Augusztus 20-tól lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Nem nyilvános még a recept

Megjegyezték a közleményban, hogy a torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik, vagyis mindenhol ugyanazt a minőséget árulják.

Itt kóstolható meg Budapesten és környékén

Budapesten sok cukrászdában lehet kapni, az agglomerációban pedig ezeken a településeken lehet megkóstolni: Aszód, Biatorbágy, Bicske, Budakeszi, Budaörs, Dabas, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunavarsány, Esztergom, Felsőpakony, Fót, Kistarcsa, Lajosmizse, Makó, Monor, Ócsa, Páty, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Ráckeve, Szentendre, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Vác, Vecsés, Veresegyház. A teljes listát a cikkünk alján éred el.

Országtorta

Az ország tortája (másként: Országtorta, Magyarország tortája), Magyarország „születésnapi tortája”, amelyet minden évben, a magyar államiság megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában.

Zsűri dönt

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Kormány felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát, azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt érhető el a teljes lista!

Ha pontosan tudni szeretnéd melyik cukrászdában kapható idén az ország tortája, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: Magyarország tortája 2021 – Forrás: cukraszat.net