A gyomortükrözés, más néven endoszkópos vizsgálat egy olyan eljárás, amely segít az orvosnak betekintést nyerni a beteg gyomrába és a nyombélbe. A vizsgálat fájdalommentes és minimális kockázattal jár, mégis sokan félnek tőle. Ha Ön is, cikkünkben eloszlatjuk félelmeit!

Tünetek, melyek esetén ne halogassuk a bejelentkezést az endoszkópiára

Picit kellemetlennek érződhet elsőre, ez igaz. Pedig veszélytelen. Sőt, akár az életünket is megmentheti a gyomortükrözés. Az Affidea Magyarországnál is elvégezhető gasztroszkópiára még tünetmentesség esetén is érdemes bejelentkezni, általa ugyanis teljes képet kaphatunk egy egészséges gyomorról. Ám ha már tapasztaljuk az alábbi tünetek bármelyikét, semmiképp se halogassuk az orvosi vizsgálatot:

  • Gyomorfájdalom vagy súlyos, ismétlődő gyomorégés, gyomorsav-túltengés
  • Súlyos és ismétlődő hányinger vagy hányás
  • Gyakori szipogás vagy szájszárazság
  • Vérzés a hányásban vagy a székletben
  • Fokozott testsúlycsökkenés vagy étvágytalanság
  • Nehézség nyeléskor vagy a nyelőcsőben tapasztalt fájdalom

Az orvos persze számos, egyéb helyzet alapján is javasolhatja az endoszkópos vizsgálatot. Például bizonyos egészségügyi problémák fennállásakor.

Milyen betegségek, állapotok hajlamosíthatnak gyomorfekélyre?

A gyomorproblémák és a gyomorfekély kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartozik például a Helicobacter pylori baktérium. Ez a kórokozó a gyomor és a nyombél felszínén élősködik. A fertőzés gyakran a fertőzött étel és víz fogyasztásával terjed, és gyomorfekélyhez, nyombélfekélyhez vezethet. Elkerüléséhez ezért ajánlott alaposan megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket, és megfelelő hőkezelésen átesett ételeket fogyasztani. A gyomorfekélyeseknek ugyanis 70-90, míg a nyombélfekélyeseknek 90-95%-a Helicobacter pylori-pozitív.

Ám a túlzott stressz, az alkoholfogyasztás és dohányzás is a rizikófaktorai között van a gyomorbetegségeknek. Mindemellett bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok)) hosszú távú használata is növelheti a gyomorfekély kockázatát. Ezek a gyógyszerek ugyanis ronthatnak a gyomor nyáktermelő képességén, így a gyomornyálkahártya savval szembeni védettségén is. Ezért fontos, hogy csak annyi gyógyszert és fájdalomcsillapítót szedjünk, amennyi feltétlenül szükséges – és mindezt orvosi konzultáció mellett tegyük!

Még mindig túl gyakoriak az emésztőszervi daganatok

Hazánkban évente mintegy 4-500 főnél vékonybél daganatot, 2000 főnél pedig gyomorrákot diagnosztizálnak. A férfiak veszélyeztetettebbek, mint a nők. Fontos ezért a megelőzés, az egészséges életmódra való törekvés, valamint a rendszeres szűrővizsgálat. Így még idejében kiderülhet, ha nagy a baj – tehát gyógyulási esélyeink is megnőnek.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: gasztroenterologia.affidea.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.