Egyetlen európai országban sincs hosszabb időtartamú hiteltörlesztési moratórium, mint Magyarországon, a magyar program 15 hónapig nyújt segítséget a családoknak – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban szombaton.

Ezt közölte Dömötör Csaba

Dömötör Csaba közölte: a moratórium a hazai 2,7 millió hitelszerződés jóval több mint felét érinti, a családokon túl több mint félmillió magyar vállalkozásnak jelent nagy segítséget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A kormány döntése

A kormány azért döntött erről, mert meg kell akadályozni, hogy a vírus a családok megélhetését veszélyeztesse. “Egyetlen bajba jutott családot sem hagyhatunk az út szélén” – jelentette ki.  

Ezt mondta korábban Orbán Viktor

A gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25%-os árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára további hat hónappal, 2021 közepéig meghosszabbítja a kormány a hiteltörlesztési moratórium lehetőségét, és fél évre felmondási tilalmat rendel a hitelszerződésekre – ezt még Orbán Viktor közölte szeptemberben.

Itt a teljes videó

Más országok

Más országokban is döntöttek moratóriumról, de egyetlen országban sem szól ez hosszabb időre, mint Magyarországon. Kiemelte: fontos körülmény, hogy a moratórium szabályai annak lejártát követően is védik azokat, akik élnek vele.

Kapcsolódó:

A törlesztőrészlet

Így a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a válság előtt. Nem változhat a kamatozás, csak abban az esetben, ha az eredeti szerződés is változó kamatozásról szólt – sorolta az államtitkár.

FRISS! Koronavírus: közel 3000 új fertőzött, meghalt 107 beteg, eközben zöld utat kapott a kínai vakcina

Nincs kamatos kamat

Szintén segítség, hogy nem lehet kamatos kamatot felszámítani, így a moratórium időtartama később nem magasabb törlesztőrészletet, hanem hosszabb futamidőt jelent.

Gazdasági újraindítási akcióterv

Kitért arra: a moratórium a gazdasági újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontja. Abban segíti a magyar gazdaságot, hogy a járvány után újabb szinteket lépjen. Azon lesznek, hogy ez így legyen – mondta.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ne hagyd ki! Ha ilyen betegségeid vannak, akkor nem kaphatod meg a kínai oltást: a háziorvosokat már kiértesítették, jövő héten ezzel a vakcinával oltanak Pest megyében

Kiemelt kép: Illusztráció, BPK