A rezsicsökkentés jelentős módosításával hamarosan olyan villanyszámlák érkeznek meg a háztartásokba, amelyről a legrosszabb álmaikban sem álmodtak. Akinek havonta 210kWh-nál nagyobb a villanyszámlája az ennél nagyobb részt piaci alapon kapja. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 olyan praktikus tanácsot, amivel tényleg sokat spórolhatsz és túl sok dologról le sem kell mondanod. Ne feledd, az energia egyre drágább lesz, ha pedig kevesebbet használ az ország, egy év múlva az átlagfogyasztás is csökken. Vagyis, ha most beleférsz az átlagfogyasztásba, nem biztos, hogy ez jövőre is így lesz. Érdemes okosan spórolni.

1. Mosás

A mosáshoz szükséges vízmelegítés roppant energiaigényes. Egy átlagos háztartás villanyszámlájának akár a 15%-át is kiteheti a mosás. A legtöbb ruha nem igényli azt, hogy melegvízben mossák, ráadásul a legtöbb ruhát hideg vízben is tökéletesen tisztára mos a mosógép. Természetesen vannak olyan ruhaneműk, amelyeket melegvízben kell mosni. Válogasd ki a hideg és melegvizes mosást, ezzel sokat spórolhatsz.

2. Zuhanyozás

Ha nem megfelelő zuhanyfejet használsz, roppant sok vizet használsz el, mivel a melegvíz előállítása roppant energiaigényes, próbálj meg beszerezni egy jól megtervezett, alacsony áramlású zuhanyfejet. Ezek fenntartják az erőteljes víznyomást, miközben drámaian csökkentik a melegvíz-felhasználást, és átlagosan évi 330 kilowattóra áramot takarítanak meg neked. Ha a zuhanyozás idejét is csökkented, még többet tudsz megtakarítani.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

3. LED-izzókra cseréld a világítást

Ha még nem tetted meg, csavard ki a régi villanykörtéket és helyükre LED-izzót tegyél. A LED-es izzók körülbelül hatszor hatékonyabbak, és általában sokkal tovább is tartanak, mint a hagyományos világítóeszközök. Feltételezve, hogy a lámpák átlagosan napi négy órán át világítanak, mindössze négy 60 wattos izzó cseréje LED-megfelelőikkel évente körülbelül 300 kwh energiát takarít meg. Javasoljuk, hogy ne hideg fehér fényű izzót vegyél, mert attól kórházi hangulat lesz otthon, inkább melegfényű, a hagyományos világításhoz jobban hasonlító LED-eket.

4. Szigetelés

Járd körbe télen a lakást, hol érzed, hogy beszökik a hideg levegő, ott kell szigetelni. Ha nem duplaüveges és hőszigetelt nyílászáróid vannak, akkor érdemes újakat vásárolnod. A téli hónapok során rengeteg energiát, ezzel pedig sok pénzt takaríthatsz meg. Néhány szezon után biztosan megtérülő beruházás lesz.

5. Konnektorok eltakarása

Sokan nem is gondolják, hogy a téli hónapokban milyen sok meleget veszítünk a konnektorokból áramló hideggel. Ennek az az oka, hogy az épület villanyhálózatát csövekben vezetik, ez nem fűtött, a hideg levegő pedig a lakásokba áramlik. Erről a jelenségről te is meggyőződhetsz, ha télen a konnektor elé teszed a kezed. Érdemes télen vakdugóval eltakarni a nem használt konnektorokat.

6. Távkapcsolós okoselosztó

Egy háztartás éves energiafogyasztásának akár az 5%-át is kitehetik azok az eszközök, amelyek kikapcsolva is áramot fogyasztanak. Ilyen például a tévé, videójátékok set-top-boxok. Érdemes ezeket egy konnektorra kapcsolni, a konnektorba pedig bedugni egy intelligens, távirányítóval működő, kapcsolós elosztót. Ezzel a pár ezer forintos befektetéssel könnyen teljesen kikapcsolhatod az eszközöket este és nem kell bemásznod a szekrény mögé, hogy kihúzd a konnektorból a tévét. Ha a már nem rezsicsökkentett világban a villanyszámlád eléri majd a havi 50 ezer forintot, akkor évente ezzel a trükkel máris megspóroltál 30 ezer forintot.

7. Csökkentsd éjjel a fűtés hőfokát

Amikor alszol és be vagy takarózva észre sem veszed, hogy hűvösebb van, ráadásul 16-17 fokos hőmérsékleten jobban is fogsz aludni. Szerelj be olyan programozható termosztátot, amely elalvási idő után csak 17 fokra van beállítva, ébredési idő előtt egy órával pedig visszaállítja a normál hőmérsékletet, így észre sem veszed, hogy hűvősebb volt az éjjel. Ezzel is rengeteget spórolhatsz.

8. Klíma

Egyre melegebbek a nyarak, akinek még nincs biztosan elgondolkodott már a klímán. A légkondicionálás roppant energiaigényes, akár az éves energiafogyasztás 20%-át is elérheti, ha rosszul van kivitelezve, vagy nem megfelelően használják. Aranyaszbály: olyan klímád legyen, amellyel külön hűthedet a különböző helységeket. Ha csak ott használod, ahol vagy, sokat spórolhatsz. Mégtöbb áramot takaríthatsz meg, ha „eco” funkciót is bekapcsolod. Ekkor nem hűti le helységet 24 foknál hidegebbre és a kompresszor is csak ritkán jár. Hidd el, ha kint 36 fok van, nagyon kellemes lesz bent a 24 Celsius-fok.

9. Hűtő és fagyasztó

A háztartások nagyenergiazabálói közé tartoznak a hűtőszekrények. Ha túl hidegre van beállítva, vagy nem megfelelő a szellőzése a hátsó részének igazi energiazabáló lehet még az a készülék is, amelyet energiatakarékosnak gondolnánk. A normál hűtőben nem kell 2-3 fokra állítani a termosztátot. A legtöbb élelmiszer pincehidegen 8-9 fokon is napokig eltartható.

10. Napelem

A rezsicsökkentés szigorítása után sem lehetetlen, hogy álomvillanyszámlákat kapj, vagyis olyant, amikor a szolgáltató fizet neked. Számold ki mennyi az éves energiafelhasználásod és teljesítményben ennek a dupláját szereltesd fel a házad tetejére. Mivel az otthonfelújítási program keretében ennek szinte a fele visszaigényelhető nagyjából 2 millió forintos befektetéssel gyorsan nullázhatod a villanyszámlád. Pár év alatt megtérül és csettinteni fogsz, hogy milyen jól döntöttél.

Kiemelt kép: illusztráció