Az alapos előkészítésen múlik, hogy elszállnak-e a költségek és a megfelelő minőségi anyagokat építjük-e be. Az alábbiakban rengeteg hasznos tanácsot adunk az építkezőknek és felújítás előtt állóknak.

Várhatóan a jövőben tovább növekszik a felújítások aránya a hazai lakáspiacon. A különféle állami támogatások is ösztönzik ezt, de az nem mindegy, hogy a felkínált forrásokkal mennyire hozzáértően gazdálkodik az, aki hozzájut az ilyen pénzekhez.

A felújítás kulcs mozzanata az előkészítés, a folyamat tervezése, beleértve a műszaki, a kivitelezési és a pénzügyi tervezést. A megfelelő anyaghasználat és a komplett rendszerek beépítése hosszútávon kifizetődő, még akkor is, ha első ránézésre drágábbnak tűnnek a különálló alkotóelemeknél – mondta Miheller Gábor, a BMI magyarországi ügyvezetője a Portfóliónak.

Előkészítés

A jogszabályok változása miatt mindig előzetesen informálódjunk arról, hogy a tervezett felújítás engedély köteles, bejelentés köteles, vagy engedély nélkül végezhető. Általánosságban elmondható, hogy egy tető héjazat cseréhez, vagy külső hőszigeteléshez, nyílászáró cseréhez nem kell engedélyt kérnünk, de ha már a beépített alapterületen, vagy az épület geometriai méretein változtatunk, ahhoz már nagy valószínűséggel építész tervezőt, vagy akár statikust és más szakági tervezőt is be kell vonnunk. És a helyi előírások, védettség, építési környezet is befolyásolhatják, hogy milyen engedélyeket kell beszereznünk.

Tervezés

Ha kialakultak bennünk a ház felújításával kapcsolatos alapvető elvárásaink és eljutunk a tervezőig, akkor az például elvárható az építésztől, hogy pontosan megjelölje az adott műszaki megoldáshoz legjobban illő anyagot, rétegrendeket illetve rendszereket, legyen szó falazatról, tető- vagy szigetelő rendszerről.

Sokan azt hiszik, hogy jól járnak azzal, ha majd menet közben beszerzik az éppen akkor legolcsóbb anyagokat, így olcsóbb lesz a teljes felújítási számla. Ez azonban rendszerint rossz döntéseket szül, s végül egy nem átgondolt, egymáshoz kevésbé illeszkedő műszaki megoldásokat és anyagokat tartalmazó munka lesz belőle, ráadásul nem garantált az ellenőrzött minőség sem, mint a gyártók által kínált rendszerek esetében.” – fejtette ki Miheller Gábor a portálnak. Szerinte például a szigetelésnél nem azt kell nézni, hogy hány centiméter szigetelő anyagot használunk, hanem az, hogy egy jó anyagválasztással mennyivel kevesebb lesz a rezsi.

Kivitelezés

Az alapos előkészítés és a tervezés, a minőségi anyagok és rendszerek alkalmazása tehát milliós hasznot hoz. Jön a kivitelezés megtervezése. Könnyebb a helyzet, ha generálkivitelezővel szerződünk, így nem kell az alvállalkozókkal bajlódni.

A generálkivitelezőnél azonban feltétlenül ellenőrizni kell a referenciákat. Számoljunk azzal, hogy a vállalkozási szerződés aláírása és a munkák befejezése között a tervezettnél jóval hosszabb idő is eltelhet, ezért számítsunk eleve 30-40 százalékkal nagyobb végső költségekre, mert a mai munkaerőhiányos időben könnyen elcsúszhat a kivitelező.

“Ebben a túlpörgetett lakásépítési és felújítási hullámban, amikor a szakemberhiány miatt erősen romlik a minőség, kitüntetett szerepe van a műszaki ellenőrnek. Sőt, én nem elégednék meg a kivitelező emberével, egy második, független ellenőrt is fizetnék, így legalább munkafázisonként is lehetőség lenne a felülvizsgálatra, legyen szó gépészetről, tetőépítésről vagy szigetelésről. Arról nem is beszélve, hogy az ellenőr által pontosan dokumentált állapot a menet közbeni kivitelező váltáskor is jól jön” – érvelt a cégvezető.

A költséghatékony házépítés, felújítás tehát alapos előkészítést, tervezést igényel, de a kivitelezésnél is nagyon oda kell figyelni.

Kiemelt kép: Építkezés Dunakeszin – Fotó: BPK