Csütörtök reggel kellett bíróság elé állnia annak a buszsofőrnek, aki a tragédiát okozta. A gyászolók szemébe kellett néznie.

Így történt a tragédia

18-an vesztették életüket az öt évvel ezelőtt történt veronai buszbalesetben. Egy sítáborból hazafelé tartó autóbuszt V. János egy betonpillérnek kormányozta. A buszsofőr csak három hónappal ezelőtt került rácsok mögé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fékezés nélkül csapódott az autópályahíd pillérének

Miután a becsapódás megtörtént, a jármű kigyulladt. A sofőrök a baleset előtt nem sokkal váltották egymást. A katasztrófát az okozhatta, hogy a vezető alvászavarban szenvedett, a busz pedig számos átalakítás következtében alkalmatlan volt a közlekedésre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Így védekezett a buszsofőr

A buszsofőrt azzal vádolják, hogy elaludt a volán mögött, ez okozta a szerencsétlenséget. V. János viszont azt állította, hogy nem ő vezette a buszt a baleset pillanatában, hanem a váltótársa. Ő nem élte túl a tragikus ütközést.

Az olaszországi tárgyaláson nem jelent meg

Eddig Békéscsabán élt, ott dolgozott. Eddig nem tartóztatták le, mert nem jelent meg a kinti tárgyalásokon. A veronai ügyészség augusztusban adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot.

Őrizetbe vették

A békéscsabai otthonában szeptemberben fogták el, ezt követően pedig a fővárosba szállították. Januárban egyébként már jogerősen hat év börtönre ítélték. A veronai bíróság első fokon 12 évre ítélte.

Ezt kérte a sofőr

Az egy hónappal ezelőtt történt tárgyaláson elmondta a buszsofőr, hogy a rá kiszabott büntetést Magyarországon szeretné letölteni. Ekkor döntöttek az ideiglenes végrehajtási letartóztatásáról. Ma volt esedékes egy újabb tárgyalás.

Találkozott az áldozatok hozzátartozóival

Az újabb tárgyalásra eljöttek a gyászoló hozzátartozók is. Olyan fekete színű pólót viseltek, amelyeken a tragédiában elhunyt szeretteiknek a fényképe volt. A tárgyaláson arról hoztak döntést, hogy kiadják-e Olaszországnak a balesetet okozó férfit.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez történt a tárgyalás előtt

A férfit bilinccsel a kezén, két csuklyás kommandós vezette végig a folyosón a tárgyalást megelőzően. A tárgyaló bejárata előtt a gyászolók szemébe kellett néznie. Ezt követően V. Jánost elzárták az áldozatok hozzátartozóitól.

Így döntött a bíróság

A bíróságon döntés született. A férfinak idehaza kell letölteni a büntetését fogházban. Ha a kiszabott büntetést kétharmadát letöltötte, akkor feltételesen szabadlábra kerülhet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A veronai buszbaleset helyszínén készült felvétel – Forrás: Olasz katasztrófavédelem