Szinte mindent kitalált, csak hogy áldozatait megkárosíthassa. A pénzt egyik esetben sem akarta visszafizetni. Nemsokára azonban megkaphatja méltó büntetését.

Csalárd szándékok

A történet még 2021 áprilisában indult. Ekkor egy most 34 éves férfi úgy döntött, hogy bűnös üzelmek útján fog pénzhez jutni – egészen pontosan úgy, hogy változatos módon pénzt csal ki másoktól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mobilok kedvezménnyel

Először több ismerősének is azt mondta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A pénzt eltette, s nem adta vissza

Azt is elhitette velük, hogy egy telefon szaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva áldozatai pénzét. Az összegeket különféle indokokra hivatkozva elkérte, azonban ezeket sem akarta visszaadni.

Tovább folytatta sorozatát

Legközelebb egy alapítványnál próbálkozott. Itt úgy csalt ki másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért, azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította. Emellett hasonló indokokra hivatkozva a szervezet vezetőjét is lehúzta háromszázezer forinttal.

Hihető kamu

Később egyre merészebb hazugságokat vetett be a pénzszerzés érdekében: odatelefonált az egyik közintézményhez, hogy egy óra múlva múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és –aktualizálási feladatokat kell végrehajtania.

Közel negyvenmillió forintot szerzett meg

Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke visszapótlást megjelölve. Később pedig rá hivatkozva kiadásra hirdette meg lakását.

Albérlet, ami nincsen

Persze a valóságban ez sem volt igaz és hat embertől szedett be kauciót azonban a lakást különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki részükre, és az nem is állt szándékában. Ha már azt hinnénk, hogy ennyi bőven elég, akkor súlyosan tévedünk: a legnagyobb dobása még hátra volt.

A kulcsszó: forgótőke visszapótlás

Ekkor szintén a pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez ment, ahol a csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának, többek között forgótőke visszapótlása közleménnyel.

Tetemes bűnlajstrom

A 9. kerületi vádhatóság a jelenleg letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja, s vele szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabna ki.

Hosszú év vár rá a rácsok mögött

Emellett egy korábbi, ugyancsak csalás miatt kiszabott, 2 éves szabadságvesztést is végrehajtanának rajta. Amennyiben bebizonyosodik bűnössége, akkor akár 12 évet is a rácsok mögött tölthet – derül ki a Fővárosi Főügyészség hétfői közleményéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünkön a gyanúsított látható, bilincsben, forrás: police.hu.)