A román határhoz közel található Battonyán egy olyan gazdaságban mutatták ki a vírust, ahol több ezer állat található.

Kétezer kacsa fertőződhetett meg

Békés vármegyében eddig nem jelentettek madárinfluenzás eseteket Battonyán. Most azonban egy kétezer mulard kacsát számláló gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így bukkantak a nyomára

Mielőtt az állatokat vágóhídra szállították a szóban forgó gazdaságról, a Nébih laboratóriuma a levett mintákból ki tudta mutatni a vírust. A H5N1 altípus lehet jelen a gazdaságban. Ugyanakkor a gondozók nem észlelték a betegség tüneteit az állatokon.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt tették a szakemberek

Az állategészségügyi szakemberek a járványvédelmi intézkedéseket meghozták. Ennek keretein belül kijelölésre került a védő- valamint megfigyelési körzet. Kötelező tamponvizsgálatok és korlátozások vannak érvényben Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein.

Elővigyázatossági intézkedések

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorú intézkedést vezettek be. Magyarország teljes területén kötelező az úgynevezett tamponvizsgálat még azt megelőzőleg, ha víziszárnyasok technológiai mozgatására kerülne sor.

Budapest sem kivétel

A fővárosban egy állatmenhelyen bezárva tartott madaraknál váratlan elhullásról számoltak be. Kiderült, hogy ugyancsak jelen volt a madárinfluenza H5N1 altípusa. Ez a mintavételt követően nyert bizonyosságot.

Ez okozza a madárinfluenzát

A Nébih honlapján található információk szerint a madárinfluenza vírustörzsek két nagy csoportba sorolhatók: alacsony és magas patogenitásúak lehetnek. Más influenzavírusokhoz hasonlóan genetikailag gyorsan változik ez a vírus is. A H5 és a H7 altípusoknak a legerősebb a megbetegítő képessége.

Nem történt emberi megbetegedés Európában

A mostani madárinfluenza járvány, a H5N8 kitörése óta még nem hoztak összefüggésbe emberi megbetegedést az öreg kontinensen cikkünk publikálásának pillanatáig. Ugyanakkor érdemes a gyanús madarakkal kerülni a közvetlen érintkezést. A baromfitelepeken dolgozóknak erősen ajánlják, hogy hordjanak orrot és szájat takaró maszkot és védőszemüveget ott, ahol előfordulhat a vírus.

Érdemes-e hentestől, üzletből vásárolt baromfit fogyasztani mostanság?

A madárinfluenza-járvány nem ok arra, hogy bárki e miatt hanyagolja a szárnyasok húsának fogyasztását. Ha egy legálisan működő kereskedőtől vásárol valaki ilyen húst, akkor nyugodtan elfogyaszthatja a címkén szereplő dátumig. A megfelelő konyhai higiéniai eljárásokról azonban természetesen nem szabad megfeledkezni, ahogyan a húsok hőkezeléséről sem.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezért van szükség a korlátozásokra

Ahol kitörési pont van, ott korlátozásokat vezetnek be. Így próbálják elejét venni annak, hogy terjedjen a vírus. Azért veszélyes a madárinfluenza, mert tünetmentes állatok mozgatásával is képes terjedni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Rosta Tibor/MTI