Bűnügyi felügyeletbe helyezték Gyárfás Tamást, a huszonhat évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatása szerint a terhelt nem hagyhatja el Magyarország területét, és a lakó- és tartózkodási helyét sem változtathatja meg.Gyárfás Tamás emellett hetente egyszer köteles személyesen is jelentkezni a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon. A végzés végleges, és az a másodfokú eljárás befejezéséig tart.

Meg akarta öletni Fenyőt

Az elsőfokú ítélet szerint Gyárfásnak elmérgesedett a viszonya Fenyő Jánossal, ezért elhatározta, hogy megöleti. Ennek érdekében megállapodott Portik Tamással,  akinek a felbujtására egy szlovák állampolgárságú férfi Budapesten, 1998. február 11-én lelőtte a gépkocsijában várakozó milliárdos médiavállalkozót.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

7 év fegyházat kapott

A Fővárosi Törvényszék Gyárfást bűnösnek mondta ki bűnsegédként, míg a többszörösen büntetett Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében. A bíróság a médiavállalkozót 7 év fegyházra, társát pedig  életfogytig tartó fegyházra ítélte azzal, hogy 20 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Széttárta a kezét

“Szétbasszuk?” – kérdezte Portik Tamás, mire Gyárfás Tamás széttárta a kezét. A Fővárosi Törvényszéken a bíró, Póta Péter az ítélet indokolásában elmondta, hogy a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására.

Rögzítette a beszélgetéseket

Az, hogy egy ilyen párbeszéd, még a gyilkosság előtti időszakban, elhangzott, onnan lehet tudni, hogy amikor a kétezres években Portik és Gyárfás beszélgetett, felidézték ezt a jelenetet. Amit Gyárfás nem tudott, hogy Portik a beszélgetést titokban diktafonnal felvette. Később éppen ez okozta a vesztüket, a rendőrség ugyanis megtalálta a felvételeket, és meg tudta gyanúsítani őket Fenyő János meggyilkolásának ügyében.

Fellebbeztek

Az ügyész Gyárfás felbujtói minőségének megállapításáért, továbbá mindkét terhelttel szemben súlyosabb büntetésért fellebbezett. A volt producer esetében hosszabb idejű szabadságvesztésért, míg társánál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását kérte.

Elutasították az indítványt

Gyárfás Tamás és védője felmentésért, míg Portik Tamás és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után a törvényszék elutasította az ügyészség Gyárfás letartóztatására irányuló indítványát. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban fenntartotta az ügyészi fellebbezéseket mindkét elkövetőnél, egyben indítványozta Gyárfás letartóztatását az ítélőtábla ügydöntő határozatának a kihirdetéséig.

Nem hagyhatja el az országot

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt cél, a legenyhébb kényszerintézkedéssel, azaz Magyarország közigazgatási területére korlátozott bűnügyi felügyelettel is biztosítható.

Méltányos a határozat

Az ítélőtábla szerint a Gyárfással szemben alkalmazott bűnügyi felügyelet sem a szükségesség, sem az arányosság elvét nem sérti, s kifejezetten méltányosnak tekinthető az eljárás tárgyát képező bűncselekményért bizonyítottság esetén kiszabható büntetés nagyságára.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás