Megremegett a föld nyugati szomszédunknál. Az országhatár melletti települések közül Sopronból jelentették, hogy érezni lehetett a földmozgást.

4,1-es volt a rengés ereje

A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengés történt Ausztriában csütörtökön. Olyan erejű volt a rengés, hogy még Sopron térségében is érezte azt a lakosság. Erről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) számolt be péntek reggel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Részletek a földrengésről

A földrengés 2023. március 30-án történt 22:26-kor. Ausztriában, Bécsújhely térségében volt a rengés epicentruma, amely Magyarország határától mintegy 25 kilométerre található.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nincs jelentés károkról

Magyarországon egyelőre nem futott be jelzés a katasztrófavédelemhez anyagi károkról. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook oldalán közzétettek egy posztot az eset kapcsán. Kérik, aki észlelte a rengést, segítse a munkájukat egy kérdőív kitöltésével.

Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium posztja

Gyengének számít az ausztriai földrengés

A Richter-skála szerinti 4,0-4,9-es földrengések gyengének számítanak. Ezekből évente 6200-at jegyeznek fel átlagosan. A jelenség ugyanakkor ijesztő elhet, hiszen morajlás hallatszik, a csillárok kilengenek, de károk csak ritkán következnek be.

Az 5-ös földrengés már veszélyesebb

Az 5,0 és 5,9 közötti földrengések már közepesnek számítanak. Ezekből nincs is olyan sok, éves szinten világszerte átlagosan 800 történik. Egy ilyen közepes földrengés esetén a szerkezetileg gyenge épületekben már komoly károk keletkezhetnek.

Ezek is érdekelhetnek!

A törökországi és szíriai földrengések sokkal erősebbek voltak

A február 6-án bekövetkezett törökországi és szíriai rengések 7,8 illetve 7,5-ös erősségűek voltak. Ez már a Richter-skála szerint az igen erős kategóriába tartozik, évente 18 ilyen rengés történik. A legnagyobb rengést több utórengés követte.

Rengetegen meghaltak

A februári földrengésnek több mint 45 ezer halálos áldozata volt. A hivatalos jelentések szerint több mint 122 ezren sérültek meg. Rengetegen vesztették el családtagjaikat, szeretteiket és az otthonaikat.

Több magyar mentőcsapat is dolgozott a helyszínen

A földrengés sújtotta térségben több magyar mentőcsapat is dolgozott. Összesen 167 fő és több mint 20 kutya dolgozott a túlélők felkutatásán. A magyar csapatok 35 túlélőt mentettek ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív