Ha a pár hölgy tagjánál több alkalommal is előfordult vetélés, illetve legalább egy éve tartó próbálkozás után sem jött létre a terhesség, akkor mindenképpen érdemes a leendő édesapát is kivizsgálni. Sőt, érdemes a férfiak vizsgálatával kezdeni, hiszen az kevésbé megterhelő, mint a nőké.

Min múlik a férfiak megtermékenyítő képessége? Mikor fordul elő férfi meddőség? Milyen okai lehetnek ennek az egészségügyi problémának? Milyen lépésekből áll a vizsgálat? Mutatjuk a válaszokat!

Az okok kiderítéséhez elengedhetetlen az alapos orvosi kivizsgálás

Milyen okai lehetnek a férfi meddőségnek? Ennek az egészségügyi problémának a hátterében különféle okok állhatnak, melyek többsége kezelhető, és ezáltal javítható a nemzőképesség. Természetesen az okok kiderítéséhez elengedhetetlen a tapasztalt szakorvosok segítsége, az alapos kivizsgálás.

A Belvárosi Orvosi Centrum andrológus szakorvosa a vizsgálat során arról bizonyosodik meg, hogy a páciens nemzőképes-e. Ha nem, akkor kideríti, hogy mi lehet ennek az oka, és azt is, hogy a nemzőképesség helyreállítható-e. Ha helyreállítható, akkor azt is megállapítja, hogy ehhez milyen módszerek alkalmazása szükséges. Mindemellett azt is kideríti a szakorvos, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljárások alkalmazhatóak-e az adott esetben.

Milyen lépésekből áll a férfi meddőség vizsgálata?

Első lépésként mintaadásra kerül sor, melynek során néhány feltételre figyelni kell, hogy az ondóminta értékelhető legyen. Például a mintaadás napját megelőző hatodik napon ondóürítést kell végezni, az ezt követő öt napban pedig önmegtartóztatásra van szükség.

Továbbá kemikáliák használata nem engedélyezett és korrekten kizárólag a maszturbáció útján keletkező minta vizsgálható. A mintaadást nem befolyásolja a gyógyszerszedés. Ezt követően kerül sor a mikroszkópos spermavizsgálatra, valamint a számítógépes vizsgálatra is. 

Az andrológus szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst az előzményekről

Az ondóvizsgálat után következik a konzultáció. Ennek során az andrológus szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst az előzményekről. Ezután következik a nemi szervek fizikális vizsgálata. Amennyiben szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat is javasolhat, például hormon-, ultrahang-, genetikai, immunológiai és gyulladásos vizsgálatot. Mindemellett biokémiai szempontú laboratóriumi vizsgálatra is sor kerülhet, melynek során az esetleges gyulladások hatásait ellenőrzik, továbbá a hímivarsejtképzésben részt vevő szervek működését.

Az időtényezőnek is fontos szerepe van a probléma megoldásában, szóval semmiképp sem szabad halogatni a vizsgálatot. Minél hamarabb elismert és tapasztalt szakorvos segítségét kell kérni. A férfi meddőség az esetek többségében sikeresen kezelhető, számos esetben a reménytelennek tűnő helyzetekben is található megoldás. Szóval nem érdemes halogatni a segítségkérést.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!