Dorosz Dávid a Párbeszéd főpolgármester-helyettese, péntek este beleszállt a miniszterelnökbe és a köztársasági elnökbe. Szerinte a Fidesz még nem tudja, hogy mihez kezdjen a fővárossal.

A főpolgármester-helyettes a rozsdásodó metrókocsik kapcsán az ATV-nek péntek este azt mondta, hogy a metrófelújítást Orbán Viktor erőszakolta rá Tarlós Istvánra. Ezért oroszok által, különböző gyanús érdekek mentén készültek el ezek a kocsik. Arra a riporteri kérdésre, hogy ezeket az állításokat bárki tudja-e bizonyítani, a városvezető annyit mondott: “Egyelőre azt látjuk, hogy rossz döntés született, rossz konstrukcióban készülnek ezek a metrókocsik” – mondta a főpolgármester helyettese.

Dorosz Dávid hozzátette: Ezek a metrókocsik így nem szolgálják a budapestiek érdekeit. Most elindult egy vizsgálat a BKK és a BKV részéről, néhány hét múlva kiderül, hogy mekkora a gond.

Dorosz Dávid, főpolgármester-helyettes – Forrás: RTL

Azt is vizsgálják, hogy a felújított kocsik valóban felújítottak, vagy újak és – ahogy azt Vágó István állítja – a legkorszerűtlenebb fajtából valók? – kérdezte a riporter, mire Dorosz Dávid annyit mondott: a vizsgálat arról szól, hogy az utasok biztonsága és az utazás minősége milyen lesz, ha elkészül a jelentés nyilvánosságra hozzuk – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

A közösségi közlekedés finanszírozása kapcsán a városvezető elmondta, továbbra is ragaszkodnak az egyharmad állami, egyharmad fővárosi és egyharmad jegybevételből történő, Nyugat-Európában sokfelé jól működő finanszírozási modellhez. Dorosz Dávid ezt követően azt mondta: „Mi készek vagyunk arra, hogy a budapestiek érdekében partnerként együttműködjünk, de ha Orbán Viktor háborút akar indítani, azt szerintem nem teszi jól, de erre is fel vagyunk készülve – mondta a városvezető.

Szívesen együtt dolgoznának a klímavédelemben a köztársasági elnökkel

A klímavédelem kapcsán elhangzott, ha Áder János köztársasági elnök szeretne a budapesti városvezetéssel együttműködni, annak nagyon örülök, de eddig a köztársasági elnök tettei nem a klímavédelem felé mutattak. Dorosz Dávid azt mondta: „Áder János lassan nyolc éve államfő. Azon kívül, hogy elment külföldre turnézgatni és különböző helyeken viszonylag közepes színvonalú előadásokat tart egyszer sem szólalt meg például akkor, amikor a miniszterelnök az EU-ban a klímasemlegességi célokat megvétózta” – mondta a városvezető.

Dorosz Dávid korábban is élesen fogalmazott

Ahogy azt december elején megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, a Párbeszéd főpolgármester-helyettese, Dorosz Dávid bejelentette, hogy dolgoznak a dugódíj és a dízelek kitiltásának tervén.

Nem sokkal később Karácsony Gergely ezen némileg finomított. Azt nyilatkozta, „Benne van a programomban, hogy – stockholmi mintára – helyi népszavazással fog eldőlni, hogy ez a rendszer kell-e a budapestieknek. Nem hozunk olyan döntést, amely a budapestiek akaratával ellentétes lenne.” – mondta a dugódíjról és a dízelek tiltásáról.

Kiemelt kép: