Városi erdők, üres lakások felújítása, bringatámaszok, autisták képzése és ivókutak. 2020 októberében kezdődött Budapest első fővárosi szintű részvételi költségvetése, melyben 1 milliárd forintot szán a Fővárosi Önkormányzat budapestiek ötleteinek megvalósítására. A beküldött közel 700 ötletből 53 ötlet került szavazólistára, melyből a július 31-ig beérkezett 13.244 szavazat alapján 15-öt valósít meg a főváros. Cikkünk alján találod a listát, milyen ötletekre adnak most pénzt.

Részvételi költségvetés

A részvételi költségvetés a városvezetés programjának egyik alapeleme, amely a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása melletti elkötelezettséget hivatott bizonyítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bevonják a budapestieket

Ez azt jelenti, hogy a városvezetés politikai prioritásainak konkrét megvalósításába, kivitelezésébe aktívan be akarja vonni a budapestieket, és nem akar megkérdezésük, véleményük, elvárásaik megismerése nélkül dönteni.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Elkülönített pénz

Az első részvételi költségvetés részletes betekintést engedett a budapestiek igényeibe és elvárásaiba, ezért a programot folyamatos jelleggel valósítja meg ezután is a Főpolgármesteri Hivatal az elkülönített költségvetési forrás felhasználásával – írják a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségének küldött közleményben.

Három kategória

Az ötletek céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában versenyeztek: Zöld Budapest: a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötletek. Erre 250 milliót szánt a Városháza.

500 millió

Második témakör a Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok szintén 250 millió Forintot kaptak. A harmadik témakör pedig az Egész Budapest, vagyis az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintő ötletek, erre 500 milliót osztottak szét.

Üres lakások

A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő “Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötletre érkezett, összesen 3902 szavazat. Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból civil szervezeti segítséggel önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással.

Hátrányos helyzetűek segítése

A legtöbb ötlet tehát egy olyan kezdeményezésre érkezett, ami a hátrányos helyzetűek segítését tűzte ki célnak. Szintén a Gondoskodó Budapest kategória egyik ötlete kapta a második legtöbb szavazatot, ami példamutató közvécéket képzel el a városban.   

Autisták oktatása

Az Egész Budapest kategóriában az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó ötlet nyert, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.  

Városi erdők

Több, a hátrányos helyzetűek segítését célzó ötletet követően a Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású területekre telepítsünk városi kiserdőket nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, 3 év gondozással.   

Itt a győztesek listája

Ősszel indul a munka

A részvételi költségvetés további nyertes ötleteit ide kattintva lehet megnézni. A 15 projekt megvalósításának előkészítését – az eredeti ötleteket benyújtó budapesti ötletgazdákat is bevonva – ősszel kezdik meg a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Városháza főbejárata – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu