Amennyiben új megoldást keresünk lakásunk fűtésére és hűtésére, és szívesen csökkentenénk energiaszámláinkon, miközben környezetünket is óvjuk, érdemes lehet megfontolnunk egy hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését. Ezek ma már bevált és megbízható technológiát jelentenek, amelyek egész évben képesek otthonunk komfortját energiahatékony módon biztosítani azáltal, hogy télen fűtést, nyáron hűtést, bizonyos esetekben pedig még használati meleg vizet is biztosítanak számunkra. 

Mielőtt azonban belevágnánk egy új rendszer kiépítésébe, érdemes alaposan körüljárni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, legfontosabb előnyöket és esetleges hátrányokat is. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az ilyen jellegű otthoni rendszerek kapcsán.

Mi is az a hőszivattyú?

Hőszivattyús fűtési megoldásokat már évtizedek óta használnak világszerte az épületek fűtésének, hűtésének és melegvíz-ellátásának hatékony biztosítására. Ez a technológia ráadásul még régebbre nyúlik vissza: a hűtőszekrények és légkondicionálók is ugyanezen elv és technológia alapján működnek. A hőszivattyú lényegében olyan elektromos meghajtású berendezést takar, amely egy alacsony hőmérsékletű helyről hőt von el, hogy azt egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Mivel a hő természetes módon áramlik magasabb hőmérsékletű helyekről alacsonyabb hőmérsékletű helyek felé, hőszivattyúnk a természetes hőáramlással szemben további elektromos energiát használ, hogy a hidegebb helyen rendelkezésre álló energiát melegebb helyre pumpálja.

Ahogy a hőszivattyús rendszer energiát von ki egy forrásból, a forrás hőmérséklete csökken. Amennyiben otthonunkat használjuk forrásként, akkor a hőenergia elvezetésre kerül, lehűtve ezt a teret, így működik a hőszivattyú hűtési üzemmódban. Hasonlóképpen, ha lakásunkon kívüli környezetet tekintjük forrásnak, amelyből hőenergiát vezetünk a célállomás felé, otthonunk hőmérséklete megemelkedik, ami helyiségeink fűtését eredményezi. A hőszivattyú teljes mértékben reverzibilis, képes fűteni és hűteni is otthonunkat, így egész évben kényelmet biztosít.

Egy ilyen rendszer kiváló választás lehet új otthonunkba. De akár már meglévő fűtési és hűtési rendszerünk utólagos átalakításához is tökéletes, ugyanis meglévő légkondicionálónk cseréjekor is beépíthető – ráadásul az ilyen rendszerekről egy hőszivattyúra való átállás többletköltsége igen alacsony. A különböző típusok és lehetőségek sokasága miatt gyakran nehéz eldönteni, hogy vajon a hőszivattyú-e a megfelelő megoldás otthonunk számára, és ha igen, akkor melyik fajtája.

A hőszivattyús rendszerek fajtái

A forrás kiválasztása nagyban meghatározza rendszerünk teljesítményét, kiépítési és üzemeltetési költségeit. Legelterjedtebb változatai a levegő-víz – ahol levegőből nyerünk hőt és vizet melegítünk vele –, a levegő-levegő hőszivattyú – melynél a levegő mozgatásával érhetjük el lakásunk fűtését és hűtését –, valamint a geotermikus hőszivattyú, amelynél talajhőt hasznosítunk otthonunk komfortjának előállításához. 

A levegő-levegő és a levegő-víz típusok fűtési szezonban a külső levegőből vonják el a hőt, melyet meleg levegővé és vízzé alakítanak át, biztosítva ezzel lakásunk költséghatékony fűtését. Meglepő lehet, de még akkor is, amikor a külső hőmérséklet különösen hideg, rengeteg energia áll rendelkezésre, amelyet hőszivattyús fűtésünk ki tud vonni és be tud juttatni otthonunkba. Ez lehetővé teszi, hogy egy ilyen megoldás még hidegebb időjárás esetén is jelentős mennyiségű fűtést biztosíthasson. 

A geotermikus hőszivattyúk kevésbé elterjedtek – ezek télen a földet, a talajvizet vagy mindkettőt használják hőforrásként, nyáron pedig a házunkból elvont hő visszavezetésére szolgálnak tározóként.

A hőszivattyús megoldások előnyei

A rendszer telepítése számos előnnyel járhat háztartásunk energiamérlege, közüzemi számláink és bolygónk fenntarthatósága szempontjából is. De nézzük meg egy kicsit közelebbről, mire gondolunk!

Hatékonyság

A hőszivattyús rendszerek használatának legfőbb előnye a nagyfokú hatékonyság, amelyet a fűtés terén biztosíthat az olyan hagyományos rendszerekhez képest, mint a kemencék, kazánok és elektromos fűtési panelek. Egy léghőszivattyú teljesítménytényezője (COP) például jellemzően ötös érték körül mozog. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyúnkba táplált villamos energia minden kilowattórájára ötször akkora hőtermelés jut. Ahogy a külső levegő hőmérséklete csökken, a COP-értékek is alacsonyabbak, mivel a hőszivattyúnak nagyobb hőmérsékletkülönbséggel kell dolgoznia a belső és a külső tér között, de még ilyenkor is akár hármas teljesítménytényezővel bír.

Energiatakarékosság

Ez a nagyobb hatékonyság jelentős energiafelhasználás-csökkenést eredményezhet. Mivel rendszerünk nem függ fosszilis tüzelőanyagok felhasználásától a hideg és meleg levegő előállításához, a hagyományos rendszerekhez képest kevesebb energiát használunk hőszivattyúnkkal, és kevesebb pénzt is emésztünk fel ezáltal. Otthonunkban elért tényleges megtakarításunk számos tényezőtől függ – többek között a helyi éghajlattól, jelenlegi rendszerünk hatékonyságától, hőszivattyúnk méretétől és típusától, valamint a vezérlési stratégiától.

Környezettudatosság

A fosszilis tüzelőanyagok mérséklése segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami tehermentesíti bolygónkat. Egy másik egészségügyi előnyük, hogy levegőnk szűrése és környezetünk páramentesítése révén ezek a megoldások javíthatják otthonunk levegőjének minőségét. Ez pedig jelentős szerepet játszhat betegségeink és egyéb egészségügyi szövődményeink megelőzésében.

Kettő az egyben

A hőszivattyús rendszerek egyik legvonzóbb előnye, hogy otthonunk fűtésének és hűtésének forrásaként egyszerre működnek. Egy befektetéssel tehát egyszerre meleg és hideg levegőt is biztosíthatunk, évszaktól függetlenül, ami segíthet némi pénzt megtakarítani azáltal, hogy csökkenti a két különböző rendszer telepítésével és üzemeltetésével járó költségeket. Továbbá kevesebb helyet foglal, mivel csak egy rendszert kell telepítenünk. Ráadásul ez a kettő az egyben megoldás valójában nem igényel túl sok karbantartást sem: a rendszer éves ellenőrzése szükséges, de ezt magunk is elvégezhetjük.

Csendes megoldás

A használatuk további előnye, hogy lényegében hangtalanok. Kifejezetten úgy tervezték őket, hogy működésük során minimális zajszintet produkáljanak.

A hőszivattyúk esetleges hátrányai

Bár a hőszivattyús rendszereknek számos előnyük van, természetesen hátrányuk is akad.

Magas kezdeti költségek

Az ismert fűtési rendszerek közül a hőszivattyúk rendelkeznek az egyik legmagasabb kezdeti költséggel, ami gyakran el is riasztja a háztulajdonosokat a vásárlástól. Ezt jelenleg leginkább a berendezések minősége, a telepítés bonyolultsága, valamint a szakértő munkaerő hiánya okozza.

Magasabb áramszámlák

Ha olyan területen élünk, ahol a villamosenergia-költségek jelentősen magasak, akkor nem biztos, hogy ezt a megoldást nekünk találták ki. A hőszivattyús rendszerek villamos energiát használnak működésükhöz, ezért bár összességében kevesebb energiát használ a hagyományos rendszereknél, villanyszámlánk még mindig magas lehet.

Átmeneti kiszolgáltatottság

Ha fosszilis tüzelőanyagok elégetése helyett elektromos áramot használunk otthonunk fűtésére, kétségtelenül jobbat teszünk a környezetünkkel, de adott esetben ennek a kiszolgáltatottságnak is megvannak a maga kockázatai. Ha  például áramszünet van, nem tudjuk működtetni hőszivattyúnkat, hacsak nincs egy saját használatú generátorunk, ami viszont költségtöbbletet eredményezhet a rendszer kiépítésekor. Ha lakhelyünkön gyakoriak az áramkimaradások, a hőszivattyú nem biztos, hogy jó ötlet.

Nehéz telepíteni

Egy hőszivattyús rendszert nehéz telepíteni, hosszú az előzetes tervezés, és a vele járó munkálatok. A telepítés előtt ugyanis különböző kutatásokat kell végeznünk, például a hely geológiájával kapcsolatban, valamint fel kell mérnünk otthonunk fűtési és hűtési igényeit, hogy megfelelő méretű hőszivattyút válasszunk. A geotermikus hőszivattyúk még nagyobb figyelmet igényelnek, mivel a rendszer telepítéséhez fel kell ásni a talajt, illetve különböző engedélyekre is szükségünk lehet.

Kevésbé hatékony, hideg időjárású helyeken

A hőszivattyús fűtés nem ajánlott olyan otthonokba, ahol a tél hosszú és kemény. Fagyos környezetben a léghőszivattyúk nem fűtenek hatékonyan, továbbá a dermesztő hideg még károsíthatja is a rendszerünket a folyamatos fagyásokkal.

Ezekre figyeljünk, mielőtt döntenénk

Mielőtt tehát hőszivattyús rendszer telepítésébe vágunk, az előnyök és hátrányok ismeretében érdemes végigmennünk a legfontosabb tényezőkön – és megvizsgálnunk, mit nyerhetünk, illetve mit veszíthetünk egy ilyen megoldással.

Megfelelő méret

Fontos, hogy rendszerünk hőcserélője jól illeszkedjen hőszivattyúnk teljesítményéhez. Érdemes úgy méreteznünk, hogy háztartásunk éves fűtési energiaszükségletének nagy részét fedezze. Azok a rendszerek ugyanis, amelyek nincsenek kiegyensúlyozva, nem képesek pótolni a külső hőmérsékletből felvett energiát, idővel folyamatosan rosszabbul fognak teljesíteni, amíg a hőszivattyú nem lesz képes többé hőt kivonni.

Kellő szakértelem

A hőszivattyús fűtési rendszereket szakképzett vállalkozóknak kell megtervezniük és telepíteniük. A hatékony és megbízható működés biztosítása érdekében keressünk helyi hőszivattyú-szerelőt a berendezés megtervezéséhez, telepítéséhez és szervizeléséhez. Győződjünk meg arról is, hogy telepítés után a gyártó minden utasítását gondosan betartjuk.

Megtérülés

A rendszerünk többletköltségei – amennyiben szakszerűen telepítették, és megfelelő hatékonysággal működik – akár öt év alatt is megtérülhetnek energiaköltségeink megtakarításával. A megtérülési idő számos tényezőtől függ, például lakóhelyünk levegő- vagy talajviszonyaitól, fűtési és hűtési terhelésünktől, esetleges felújításaink összetettségétől, helyi közüzemi díjainktól és a lecserélendő fűtőanyagforrástól.

Saját büdzsé

Végül, de nem utolsósorban, bármilyen csábító is lehet a hőszivattyús rendszerre való átállás, csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Otthonunk teljes fűtési és hűtési rendszerét átalakítani költséges vállalkozás, még ha hosszú távon megtérülő befektetésről is beszélünk. Csak olyan projektbe vágjunk bele, melyet időben be tudunk fejezni, és meg is engedhetünk magunknak.Ahogy láthatjuk, a hőszivattyús fűtési megoldások mellett számos érv szól, nem véletlenül számítanak egyre népszerűbb választásnak itthon is. Akár új otthonunk fűtési és hűtési megoldását keressük, akár korszerűsítésen gondolkodunk, a hőszivattyús rendszert mindenképp vegyük számításba, ha anyagi lehetőségeink és földrajzi adottságaink lehetővé teszik egy ilyen komplex rendszer használatát. A vonzó előnyök mellett ne felejtsünk el számolni az esetleges hátrányokkal, ha tehetjük, szakértői segítséggel járjuk körül a témát, hogy kiderüljön, valóban ez-e a legjobb megoldás otthonunk számára.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.