Az elmúlt hét során 99 alkalommal rengett a föld Békés megyében. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára szerint ez szokatlan és gyanús, azonnal vizsgálni kell a jelenséget, mert könnyen lehet, hogy emberi beavatkozás áll a rengések hátterében. Nagy kérdés, mi a helyzet a fővárossal és az agglomerációval, mikor lehet legközelebb Budapesten és környékén földrengés?

Gyanúsan sok földrengés

Rövid idő alatt gyanúsan sok földrengés volt a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben, olyanok, amelyek egyébként nem tipikusak hazánkban. Egy hét alatt összesen 99 darab földrengés pattant ki, ez túl sok, hogy csak úgy elmenjünk a jelenség mellett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az emberek is érezték

A rengések között volt több, 4-es magnitúdójú rengés is, amelyet már nemcsak a műszerek, de az emberek is megéreztek. Aszódi Attila atomenergetikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára szerint Békés megyei jelenség olyan kérdéseket vett fel a térségben zajló munkálatok kapcsán, amelyeket geológus, geofizikus szakembereknek kellene mihamarabb megválaszolniuk.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Földrengés lehet a beavatkozás következménye

Magyarország éppen most tervez a földgázimport-függőség csökkentése érdekében egy nagyobb ívű geotermikusenergia-programot megvalósítani, és fontos lenne tudni, hogy egy ilyen beavatkozásnak van-e szeizmológiai következménye. „Számos projektet ismerünk a világban, amelyek a szeizmológiai következmények hatására meghiúsultak” – fogalmaz a Portfolión megjelent cikkében.

Földgázt keresnek

Aszódi Attila szerint Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik jelenleg, ami emberi tevékenység miatt alakulhatott ki. Egyrészről folyik a Corvinus projekt a hazai szénhidrogén kitermelés fokozása érdekében. A földrengés-epicentrumoktól észak-keleti irányban jelenleg kutatásokat végeznek, hogy később földgáztermelő kutakat lehessen itt fúrni. A kutak mélysége akár 4 kilométer is lehet. „Az új módszerek szerint manapság sokszor a mélységi rétegek repesztésével igyekeznek fokozni a kihozatalt. Ez is okozhat földrengést.

Geotermikus erőmű

Békés megyében több geotermikusenergia-projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben. Békéscsabára fűtőművet terveznek, Mezőberényben tíz évvel ezelőtt geotermikus erőmű projektet valósítottak meg, ami Aszódi szerint olyan technológián, a többi között rétegrepesztésen alapul, ami a világ más pontjain bizonyítottan hozzájárult földrengések kialakulásához.

Földrengések Budapesten és környékén

A Békés megyében kipattant rendkívül sok földrengés kapcsán joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fővárossal és környékével? Mikor lehet itt földrengés? A válasz általában a múltbéli adatokra alapozva így hangzik: Nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor. Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az elmúlt években többször írtunk arról, hogy érezhető földmozgás, rengések voltak Biatorbágy térségében a budai oldalon.

Magyarország földreingéseit és törésvonalait ábrázoló alábbi friss térképen jól látszik, hogy az agglomeráció nyugati része, tehát főleg a budai oldal igen aktív terület. Számos komoly földrengés pattant ki Budapest közelében a múltban, ezek közül erősségével kiemelkedik az 1763-as komáromi rengés, amely akkora volt, hogy Zsámbékon leomlott a templom, azóta romtemplomnak nevezik és a település fő látványossága lett.

Friss földrengéstérkép Budapestről és környékéről (kattints a képre, ha az egész ország érdekel)

Forrás: Geomega.hu – A strandlabdáknak becézett diagrammok arról mesélnek, hogy a földmozgások során, hogyan mozdult el a föld. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattints ide.

Több problémás hely van Budapest környékén

Budapest környékén is több gócpontot látunk, ezek főleg a Váctól északra és a Csepel-sziget környékén találhatók. Ha közelebbről megnézzük Budapest agglomerációját, azt látjuk, hogy a környező hegyek és dombvidékek folyamatosan mozognak. Több rengés pattant ki a Gödöllői-dombság területén, Vác környékén, a Pilis-hegységben és különösen aktív Érd térsége. Ide kapcsolódik: Földrengés az agglomerációban: Már megint Biatorbágynál rengett a föld

Budapest biztonságos

A budapestieknek jó hír, hogy az ország legsűrűbben lakott területe a főváros, földrajzi értelemben a Pesti-síkság nagyon nyugodt terület. Az elmúlt sok-sok évszázadban egyetlen földrengés sem pattant itt ki, legfeljebb a közeli földrengéseket lehetett érezni. Legutóbb idén februárban egy erdélyi földrengés miatt mozdult meg néhány csillár a belvárosban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – forrás: Unsplash.com