Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo – közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel hétfő délután. A francia és az európai filmművészet egyik ikonja távozott. Szinte nincs olyan filmrajongó, aki ne kedvelte volna valamelyik filmjében. Belmondo korábban Budapesten is járt.

50-es évek óta szerepel filmekben

A színészóriás az 50-es évek óta szerepelt a mozikban, első igazi sikerét 26 évesen, az 1960-ban készült Kifulladásig című alkotás hozta meg, de számos más kultikus filmben is játszott, többek között A Profi, a Betörés, vagy épp A félelem a város felett című alkotásban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Belopta magát a nézők szívébe

Filmszínészként igazából 1960-ban tűnt fel a vásznon, Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjében. Egy kisstílű autótolvajt alakított, aki az amerikai gengsztereket próbálta másolni. de amivel belopta magát a nézők szívébe, az történetben rejlő  tolvaj karakterének egyszerűsége és őszintesége volt, és amit Belmondo tökéletesen jelenített meg.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

80 film, életműdíj

2016-ban életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon. Élete során 80 filmben játszott, amik közül a felét a 60-as években forgatta.

Művészcsalád gyermeke

Belmondo művészcsaládba született. Édesapja, Paul szobrászművész volt, édesanyja, Madeleine Reinaud-Richard festő. Jean-Paul gyerekként bohóc szeretett volna lenni, és a keze olykor gyorsabban eljárt, minthogy gondolkozott volna, orra is egy ilyen sulibunyóban tört el, adott karakterest arcélt neki.

Szerette a bunyót

Belmondót leginkább a labdarúgás és az ökölvívás vonzotta, utóbbiban különösen ügyesnek bizonyult. Később, filmbéli szerepeiben gyakran kamatoztatta tudását, akár zsarut, akár csirkefogót játszott. A színjátszásba is kamaszként szeretett bele, amikor a Comédie-Française egyik előadásán megnézte A púpost. Ekkor döntött úgy: színész lesz.

Nőügyek

Noha Belmondónak számos nőügye volt, magánélete mentes volt a zajos botrányoktól. Jean-Paul húszévesen, 1953. december 4-én házasodott. Feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: Patricia, Florence és az autóversenyzővé lett Paul. A házaspár 1965-ben elvált. Belmondo ekkor került össze Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Őt 1971-ben az olasz Laura Antonellivel váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője. 2002. december 29-én feleségül vette a nálánál évtizedekkel fiatalabb Nattyt (Nathalie Tardivel), akivel már 1989 óta ismerték egymást. 2003. augusztus 13-án lányuk született, akinek a Stella nevet adták.

Belmondó Budapesten

Belmondó Magyarországon is járt. 1997. szeptember 25-én csütörtök az MTV-1 Friderikusz-Show című műsorában megjelentek a francia filmgyártás 70-80 éveinek ikonikus alakjai: Jean-Paul Belmondo és Alain Delon először, együtt szerepelt a műsorban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az akkori tévéműsor

Két évvel ezelőtt még szkanderozott Alain Delonnal

Kiemelt kép: Jean-Paul Belmondo