Szombat reggel több ezren érkeztek meg az M7-es autópálya végéhez, a horvát határállomáshoz. Az autósor végeláthatatlan, teljesen beállt a sztráda, sétálnak az emberek az autók között. Merre lehet kerülni, hogyan úszható meg a letenyei dugó?

Óriási a dugó

Végeláthatatlan az autósor szombat reggel nyolc órakor az M7-es letenyei határállomásánál. Sváby András műsorvezető is beragadt a sorba, lefényképezte a hatalmas autósort, ez látható a kiemelt képünkön. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

400 ezer magyar

Mivel évente csaknem 400 ezer magyar indul Horvátországba, ilyenkor óriási dugók alakulnak ki. Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az M7-es autópálya határállomását merre érdemes kikerülni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Menj inkább Barcs felé

Ha nem szeretnél órákig sorban állni, fontold meg, hogy Balatonlellénél lekanyarodsz az M7-esről, a 67-es útra Kaposvár felé, majd irány a barcsi határállomás, ahonnét alig 90 percre van a horvát autópálya, így Zágrábnál csatlakozol be abba a sztrádába, amelyre az M7-esen végighaladva is rácsatlakoznál. Ezen az útvonalon Budapest-Zadar 7 és fél óra, vagyis reggeli hatos indulással délután kettőkor már a tengerparton lehetsz.

Itt látod a barcsi útvonalat

Alternatív útvonal az M6-os autópálya is

Ha az M7-est is kikerülnéd, menj az M6-oson egészen Mohácsig, onnét pár kilométer az udvari határállomás. Onnét irány Eszék, majd a Belgrád-Zadar közti autópálya. Így szintén a zágrábi körgyűrűnél találkozol majd az M7-esről Horvátországba érkezett magyar autósok sokaságával. Ezen az útvonalon Budapest-Zadar 8 óra, vagyis nem sokkal később érkezel meg a tengerpartra, mint a barcsi kerülőn.

Az udvari kitérőt ezen a térképen látod

Fizetős autópályák

A horvát autópályák fizetősek, általában arra érdemes készülni, hogy Splitig nagyjából 10-15 ezer forintot kell fizetni, attól függően, hogy ki hol lép be az autópályára. Bankkártyát és eutót is elfogadnak, de ha euróval fizetünk kunában adnak vissza. Mivel a zágrábi „M0-ás körgyűrű” ingyenes, így a határ és Zágráb között, majd Zágtráb és a tengerparti célálomás között kell megállni egy fizetőkapunál.

Horvát autópályadíjak 2021 – klikkelj a jelölőkre a részletekért

Hatalmas torlódás Zágráb-Luckonál

A horvát médiában is rendszeres hír, hogy a zágrábi körgyűrűnél lévő fizetőkapunál, Luckonál mekkora sor torlódott éppen fel. Nyári hétvégeken nem ritka az 50 km-es torlódás sem. Mivel a zágrábiak úgy járnak az Adriára, mint a budapestiek a Balatonra, ezért óriási a forgalom péntek délután és szombaton, visszafelé pedig vasárnap. Ha nem akarsz Luckonál belekeveredni egy sok órás araszolásba, ne hétvégén utazz erre, vagy kerüld ki.

Kikerülni a forgalmas fizetőkaput

A zadari körgyűrű és a tengerpartra vezető autópálya kereszteződéséban található luckoi fizetőkaput csak úgy lehet kikerülni, ha jó hosszan bevállaljuk a horvát alsóbbrendű utakon történő autózást. Nem biztos, hogy jó döntés, mert a horvát utak mentén nagyon sok a kistelepülés, ezért csak lassan lehet haladni.

Ingyenes elkerülőút is van

Aki nem siet Dalmáciába, vagy onnét haza, érdemes kikerülni az autópályát. Az utazás pár órával hosszabb lesz, de szebb is. A dalmát-autópálya megépülése előtt mindenki az 50-27-54-es főútvonalakat használta Zadarig. Ez az út Gracac és Posedarje közötti 50 km-en nagyon látványos. Átkelünk a magas Velebit-hegységen és magasból pillantjuk meg az Adria kékségét, a sok szigetet, öblöket. Előnye az útnak, hogy sok helyen lehet megállni és jó éttermeket is könnyen fel lehet fedezni.

Traffipaxok

Horvátországban a sebességhatárok teljesen azonosak a magyar szabályozással, azonban az utak mentén sokkal több automata traffipaxot telepítettek, ezek pedig nem úgy néznek ki, mint a magyar VÉDA-kapuk, amelyek előtt mindenki biztosan lelassít. Az alábbi térképen megnézheted hol vannak traffipaxok.

Vidd magaddal ezt a cikkünket a mobilodon Horvátországba és kerüld el a bírságokat, dugókat! A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az auditált magyar mérések szerint már naponta 220 ezren olvassák, megpróbálunk minden nap hasznosak és informatívak lenni. Mivel Horvátország is EU tag, ezért annyiért netezhetsz a mobilodon, mint Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Horvátországi traffipaxok térképe

Kiemelt kép: Dugó a letenyei határállomásnál – Forrás: Facebook/Sváby András