A nevezetes napokhoz kötődő kerti népi bölcsességek sorában közeledik Lőrinc. Van palántafagyasztó Bonifác, szőlőhajtás-bemutató György, esőt hozó vagy nem-hozó Medárd, kaszáját fenő Péter és Pál, most pedig itt a dinnyébe pisilő Lőrinc.

Kellemes ital a mentás görögdinnyelimonádé

A nyár akkor köszönt be igazán, amikor megjelenik a piacokon a dinnye. A népi megfigyelés szerint szeptember elejéig tart a szezonja, azután már nem olyan ízletes. Az új fajták és a fogyasztói szokások azonban rácáfolhatnak erre.

Tehát ki kell kihasználni még ezt a kis időt, amíg igazán élvezetes az édes gömbölyűség. Behűtve jó szomjoltó, remekül pótolja a hőségben elvesztett folyadékmennyiséget, de emellett rosttartalma is számottevő. A kivájt héjában tálalhatunk gyümölcssalátát, de az ügyesebbek mintát is faraghatnak bele. Nálunk nagy kedvenc a mentás-görögdinnyés limonádé – ebben csak az a bibi, hogy előállításakor az egész konyhát összecsöpögtetjük a ragadós dinnyelével.

A héját vétek volna eldobni – még akkor sem, ha a gondos válogatás ellenére egy nem túl édes példánnyal van dolgunk. A sötétzöld héj eltávolítása után a halványzöld-fehér dinnyehúst várjuk kockára, és kiváló savanyúság készülhet belőle. Hasonlóképpen ősszel az éretlen, aprócska dinnyékből is.

Az apró kis ronda sárgadinnyék a legfinomabbak

A hagyományos kínai gyógyászat a dinnyehéjat nagyra értékeli, a „nyár védőszentje”-nek nevezi. E szerint a dinnyehéj alkalmas melegkiütés csillapítására, napégés kezelésére, szájfekély tüneteinek enyhítésére. Székrekedés ellen a dinnye héjából kipréselt levet ajánlják, mézzel keverve. Görögdinnyéből készült hagyományos kínai gyógyszer is kapható, amelyet torokfájás esetén használhatunk.

A piacokon még ott kerekednek az illatos kis sárgadinnyék. Próbálkozzunk meg eltenni a dinnye édes valóságából valamennyit a télre, ehhez remek recepteket találnak a Rózsakunyhó oldalán. Magam egy 1918-ból való dinnyebefőttet őrzök, amelyet a felirat szerint dédnagyanyám tett el menyasszony korában. A házi tartósítás e példánya bizonyítja, hogy ha jól dolgozunk, akkor nem romlik meg a befőtt. De nem érdemes évekig tárolni őket, annyi legyen a kamrában, amennyi a tél alatt elfogy.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és nyárvégi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Képek: Halmos Mónika