Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek. Mivel fellebbezett a hajót működtető cég a megállapított, 1,8 milliárdos összeg nagysága ellen, a 15 napos fizetési határidő nem vonatkozott rájuk. Akár két évig is elhúzódhat még a per.

Hiába várták, nem jött meg a pénz

Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek. Sógor Zsolt, az elsüllyedt hajót üzemeltető cég ügyvédje a Borsnak elmondta: mivel fellebbeztek a megállapított, összesen 1,8 milliárdos összeg nagysága ellen, a 15 napos fizetési határidő nem vonatkozott rájuk. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

80 millió forint

A szemtanúk megrázó részletekről számoltak be, szörnyű élményeik a bírósági ítéletben is helyet kaptak. Az ügyben összesen 78-an jelentettek be kárigényt, illetve sérelemdíjat. Sógor Zsolt elmondta, ugyan az ítéletben az szerepelt, hogy a jogosultanként 5-80 millió forintot 15 napon belül át kellett volna utalni, ez a kötelezettség a fellebbezésre való tekintettel érvényét vesztette.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sérelemdíj

A cég az 1,8 milliárdos összeg nagyságrendjét, és bizonyos esetekben a jogosultságot is vitatja – magyarázta a jogász, és hozzátette: az ügy még körülbelül két évig is húzódhat, mire pont kerül a végére. A jogász általánosságban azt is elmondta, előfordul, hogy egy tragédia után olyan személyek jelentkeznek sérelemdíjért, akik valójában csupán távoli rokonok. A gyakorlat szerint viszont csak a közeli hozzátartozók, vagyis a szülők, nagyszülők, a gyermekek, és a testvérek jogosultak sérelemdíjra. Mindemellett tény, hogy olyan is előfordult már, hogy egy illető balesete után egy olyan testvér jelentkezett sérelemdíjért, akiről a bíróságon kiderült, hogy valójában évek óta egyáltalán nem is beszélt az elhunyttal, hiszen haragban voltak. Ebben az esetben pedig bíró kimondta, hogy aligha érte tényleges lelki fájdalom, ezért sérelemdíj sem illeti meg.

28 áldozat

Ahogy arról az elsők között beszámoltunk 2019 májusában egy esős estén a Hableány nevű turistahajót maga alá gyűrte a Viking Sigyn nevű szállodahajó a Margithídnál. A fedélzetén 35 ember utazott, a balesetben 27-en meghaltak, egy dél-koreai utast pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

5 év fegyház

A szállodahajó kapitányát, Jurij C.-t öt és fél év fegyházra ítélték és hat évre eltiltották a vízijármű-vezetéstől. A Viking Sigyn testvérhajójának, a Viking Idunnak a kapitánya, Topal F. továbbra is ártatlannak vallja magát „segítségnyújtás elmulasztása” vádban, hiszen hiába haladt a két hajó szinte egymás mellett, nem látta a tragédiát.

Tragédia

Emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédiának” titulálta a bíróság a balesetet. Négy esetben egyáltalán nem tartotta jogosnak a benyújtott igényt a bíróság, a többi 74 esetben pedig 5 millió és 80 millió forint közötti kompenzációra jogosultak a károsultak. A bíró kiemelte, hogy a kártérítés nem emberi életek pénzbeli értékéről szól, hanem az elszenvedett sérelem alapján az a díj, amely a hatályos jogszabályok alapján jár.

Legázolta a Hableányt

A Viking ügyvédjei azzal érveltek, hogy a Hableánynak kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigynnel szemben, viszont a bíró szerint ez nem jogosította fel a Vikinget arra, hogy „úgy hajózzon, mintha nem lenne előtte egy kisebb hajó, és azt legázolja”. Viszont a bíró szerint a Hableány is „hajózásra alkalmatlan állapotban” futott ki a végzetes estén, ugyanis egy matrózzal kevesebb volt a fedélzetén, és a „több szem többet lát” elv alapján talán alakulhatott volna másképp is a dunai sétahajókázás. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: A Hableány kiemelése a Dunából – Fotó: MTI