Döbbenetes, amit a szülőknek át kellett élniük. Egyszer csak csörgött a telefonjuk és azt mondták nekik, nagy baj történt. Az eset Hatvan közelében Csányban történt és felhívja a figyelmet a játszóterek állapotára valamint arra, hogy kinek kell ezekre figyelni itt az agglomerációban és mit tehetnek a szülők.

Százezrek olvasnak minket havonta! A BudaPestkörnyéke.hu segítségével 90 településen azonnal láthatóvá tesszük olcsón a hirdetését. Klikk ide!

Az eset csütörtökön a déli órákban történt. Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy a csányi óvoda udvarán kidőlt egy mászóka, egy kislány életét vesztette, két kisgyermek pedig megsérült. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekménye miatt nyomoz. Lesz vádlott?

Az óvónénik nincsenek könnyű helyzetben, hiszen belőlük is könnyen vádlott lehet, mert elvileg nekik kellett volna időben észrevenni, hogy dől a mászóka és elkapni onnét a gyermekeket, de vádlott lehet az üzemeltető is, aki vélhetően elmulasztotta a játszótér állapotának időszakos ellenőrzését.

Aki vitte már a gyermekét játszótérre, pontosan tudja, hogy nem lehetünk ott minden gyerkőc minden pillanatánál. Megbízunk a játszóterek építőiben, a játékok állapotában, minőségében. Általában fel sem merül bennünk, hogy egy ilyen, a kiemelt képünkön látható mászóka kidőlhet és halált okozhat.

Ki ellenőrzi a játszótereket?

Pedig ez most megtörtént. De kinek a dolga ellenőrizni a játszóterek állapotát? Elvileg az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a köztérületi játékok balesetmentesek és biztonságosak legyenek, nekik kell kijelölni az üzemeltetőt és elvégezni, elvégeztetni a rendszeres ellenőrzéseket.

Egy 2003-as kormányrendelet részletesen szabályozza, milyen biztonsági paramétereknek kell megfelelniük a játszótereknek és arról is szól, hogy ki az üzemeltető. Ez alapján az a természetes vagy jogi személy, aki a játszótéri eszközzel rendelkezni jogosult, vagy akit a játszótéri eszközzel rendelkezni jogosult annak üzemeltetésére feljogosított. A tragikus esetben tehát vagy az önkormányzat vagy az óvoda lesz az üzemeltető.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a játszótereken időszakos ellenőrzést kell végezni, ki kell jelölni azokat a szervezeteket, amelyek ezt megtehetik, rájuk külön jogszabályok vonatkoznak. Kérdés tehát, hogy a csányi óvodában, vagy itt az agglomeráció óvodáiban, iskoláiban, bölcsődéiben és játszótereken kik, mikor és milyen eredménnyel végeznek rendszeresen játszótérellenőrzést.

Mit tegyen a szülő?

A fenti képen látszik, hogy a mászóka alján a fa elrohadhatott, így könnyen kidőlt. Egy instabil mászókát már a lötyögéséről is észre lehet venni. Ahogy a csányi óvodában sem vették ezt észre, mert nem foglalkoztak vele, joggal feltételezhető, hogy máshol is elmaradnak az ellenőrzések.

A legjobb tehát ha a szülő a saját gyermeke érdekében maga is meggyőződik arról, hogy egy játék mennyire stabil, strapabíró. Ha csak egy kis kétely is felmerül, inkább ne engedjük fel a gyerkőcöt a játékra, s ha ez hisztivel jár, inkább válasszuk azt. Az élet sajnos most bebizonyította, egy mászóka halálos is lehet.

Kiemelt kép: A baleset helyszínén készült rendőrségi felvétel – Forrás: Police.hu