Tényként kezelhető, hogy se a túl magas, se a túl alacsony páratartalom nem jó. Az előbbi penészesedési folyamatokat indíthat el, míg az utóbbi nagyon kiszáríthatja a levegőt. Az ideális arány beltérben 40-60% közötti. Érdemes higrométerrel vagy időjárás-állomással ellenőrizni, hogy a lakásunk páramennyisége mekkora.

Amennyiben 60% feletti a páratartalom az otthonunkban, tegyünk azért, hogy újra ideális értékek jelenjenek meg! Ebben sokat segíthetnek a páramentesítő berendezések, melyek széles választéka elérhető a Páramentesítő.hu webshopban.

Mitől függ a páratartalom?

Számtalan tényező befolyásolja a beltér páratartalmát. Egyik legfontosabb a kültéri levegő. De növeli a légzés, az izzadás, a fürdés, illetve a főzések során keletkezett vízpára is. Emellett a mosás és a teregetés miatt is magasabb lehet a pára mennyisége otthonunkban. Bár szellőztetni tudunk, de az említett tevékenységek a mindennapi életünk részei. 

Miért kell gondoskodni az ideális páraszintről?

A túl magas páratartalomnak több negatív hatása is van, ezért gondoskodnunk kell a csökkentéséről. Mivel járhat, ha tartósan 60% felett van a pára mennyisége a lakásban?

  • Kellemetlen közérzetet okozhat
  • Nehézlégzés alakulhat ki, allergizálhat
  • Asztmásoknak kifejezetten nem tesz jót
  • A lecsapódó pára penészesedési folyamatokat indíthat el

Ezek egyike sem kellemes hosszú távon, ezért mihamarabb meg kell teremteni az optimális páraszintet!

A páramentesítők működése

Ahhoz, hogy megértsük a párátlanító készülékek működési elvét, ismernünk kell a relatív páratartalom fogalmát. Ez azt mutatja, hogy mennyi víz található a légtérben ahhoz képest, mint amit fel tud venni a levegő. 

A páramentesítő olyan, mint egy hűtőszekrény. Először egy ventilátor beszívja, majd egy hőcserélő rendszeren keresztül lehűti a lakás levegőjét. Mindeközben pedig egy tartályba kivonja belőle a párát, vagyis kicsapódik a víz. Végezetül a száraz levegő visszakerül a légtérbe.

A párátlanítók felhasználási területei

A páramentesítő berendezéseket minden olyan helyiségben célszerű használni, ahol valamilyen okból kifolyólag kicsapódik a vízpára és túl nedvessé válik a levegő. Néhány javaslat a teljesség igénye nélkül.

  • Lakás, konyha, fürdőszoba: bárhol jó szolgálatot tesz egy párátlanító. 
  • Építkezés, felújítás után, a vakolat szárítására kiváló.
  • Beázásokat követő rekonstrukciónál, értékmegőrző helyeken, dohos, fűtetlen helyiségekben is jó szolgálatot tesz.
  • De fürdőkben, medencék mellett sem árt, ha van egy páramentesítő.

Ha Önnek fokozott problémái vannak a vizes falakkal, a lecsapódó párával, a nedves légtérrel, próbálja ki a párátlanítókat! Léteznek egészen okos megoldások és különféle szűrőkkel ellátott típusok – igényeink szerint válogathatunk. Azt mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen célra és helyiségmérethez vásároljuk a páramentesítőt!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a paramentesito.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.