Óriási vihar csapott le Medárd napján az agglomerációra. Dunakeszit és Csömört elöntötte a víz. Csömörön jelenleg áramszünet van. Budapesten az elmúlt 100 évben 35 alkalommal esett ilyenkor eső. A legnagyobb magyar big data cég munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogyha Medárd napján esik, az nem befolyásolja szignifikánsan az esős napok átlagos számát az azt követő időszakban.

Viharok az agglomerációban

Intenzív zivatarok alakultak ki kora délután a fővárostól nyugatra, délnyugatra húzódó összeáramlási vonal mentén. A Gerecse és a Pilis között elvonuló zivatar több helyen okozott kiadós felhőszakadást, néhol még jégesőt is. Sokak szerint tetézi a bajt, hogy mindez Medárd napján történt. A népi megfigyelés szerint ha ilyenkor esik, 40 napig esni fog. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Özönvíz Dunakeszin

Hatalmas víztömeg zúdult le Dunakeszire, több helyen átfolyásokat, fennakadásokat, beázást okozva. A gyártelepi aluljáró egyelőre járhatatlan, kérjük fokozott óvatossággal közlekedjenek! A szivattyús autók már útra keltek, a lakosság szíves türelmét kérjük! – írja Facebook oldalán a önkormányzat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így ömlik a víz a városban

Forrás: Facebook/Dunakeszi a Mi Városunk

Mindenki az özönvízről beszél

A helyi lakossági csoportokat is elöntötték a fotók az özönvízről. “Jaj én itt lakom a Fóti úton a dombtetőn, pár száz méterre onnan itt mindent elnyel a homok, csatornarendszer probléma, túl sok a beton felület nagy lakópark” – írja az egyik helyi lakos. Csömörre is óriási vihar csapott le. A helyiek beszámolója szerint cikkünk megjelenésekor áramszünet van a településen.

Dunakeszi, Kert utca

Forrás: Facebook

Medárd napi esőzések

A hiedelem szerint, ha június 8-án, vagyis Medárd napján esik, akkor utána 40 napig esni fog, míg ellenkező esetben 40 napos szárazság várható. Mivel a rendelkezésre álló meteorológiai adatok alapján arra még nem volt példa, hogy 40 napon keresztül essen, az állítás kevésbé szigorú változata úgy szól, hogy egy esős Medárd napot egyértelműen csapadékosabb időjárás követ.

Nyári monszun

A népi megfigyeléshez vezető egyik tényező egy markáns meteorológiai jelenség, a nyári monszun, amely Dél- és Délkelet-Ázsia mellett enyhébb változatban Európában, így hazánkban is gyakran előfordul. A kontinens belső területei június kezdetére felmelegednek, a felfelé áramló meleg levegő helyébe pedig az Atlanti-óceán irányából páradús légtömegek érkeznek, amelyek nyár elején esős időjárást okoznak. Elsősorban ez a folyamat a magyarázat arra, hogy a június a legcsapadékosabb hónap Magyarországon. Kézenfekvő összefüggés, hogyha június elején esős időszak köszönt be, akkor megnő az esélye annak, hogy június 8-án is esik. Vagy a hónap bármely más napján

Patakokban folyik a víz Csömörön

Forrás: Facebook/Minden ami Csömör

Figyelmeztet a OMSZ

A hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.” – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szoláglat.

A budai oldalon, Pátyon, ilyen szivárványt kaptak le a vihar után

Forrás: Facebook/Páty csoport

Budapesten 100 év alatt 35 alkalommal esett

A legnagyobb magyar big data cég adattudósai 100 évre visszamenőleg több magyar nagyváros esetében is megvizsgálták az OMSZ Meteorológiai Adattárában szabadon elérhető időjárási adatokat. Általános következtetésük az, hogy egy csapadékos június 8-át nem követ szignifikánsan több esőnap, mint egy szárazat. Budapesten például 1922 és 2021 között összesen 35 alkalommal fordult elő, hogy Medárd-napján esett. Ezekben az esetekben a 40 napos időszakon belül regisztrált esőnapok átlagos száma 14, míg a száraz június 8-át követő esőnapoké is megközelítőleg ennyi, 13.

Medárd-napi jóslatok

De nem csak ez az egy szempont, ami alapján megkérdőjelezhető a Medárd-napi jóslatok pontossága. A budapesti adatsort vizsgálva kiderül, hogy az elmúlt 100 évben 14 alkalommal fordult elő, hogy egy száraz június 8-át követően – a hiedelemre alapozott várakozásokkal szemben – kiugróan nagy mennyiségű csapadék esett. 1926. június 8-át ebből a szempontból külön is érdemes kiemelni, hiszen 100 év alatt ezután számlálták meg a legtöbb esős napot, összesen 24-et (192,6 mm csapadékkal).

Legutóbb 2011-ben esett ilyenkor

Ellenkező előjellel is jó néhány példát találunk: 1922 és 2021 között 6 olyan esős Medárd-napot regisztráltak a fővárosban, amit messze átlag alatti csapadékot hozó, aszályos időszak követett. Legutóbb 2011-ben, amikor egy esős június 8-a után 40 nap alatt mindössze 17 mm csapadék esett.

Néha bejön a mondás

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akadnak Medárd-napi telitalálatok is. A fővárosnál maradva ezek közül az esős 1999. június 8-a emelkedik ki, amelyet követően 40 nap alatt összesen 277 mm csapadék esett (17 esős napon). Egy másik oldali példa a csontszáraz 1976. június 8-a, amely után 40 nap alatt mindössze 11 mm csapadékot regisztráltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Özönvíz Dunakeszin – Forrás: Facebook/Dunakeszi, a Mi városunk