A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. A hír hallatán több tanár azonnal beadta felmondását. A minisztérium szerint a magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára. A bejelentést követően távozott az egyetem egyik régi tanára, Zsámbéki Gábor, aki közleményéhez egy videót mellékelt, ebben hangzik el a mondat: „Hatalmunk kiterjesztése végett érkeztünk ide”.

A felsőoktatásért felelős miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kijelölte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát. Ennek vezetője Vidnyánszky Attila, a kuratórium tagjai pedig: Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

“A korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban” – fogalmazott a minisztérium közleménye.

A kormány hivatalos kommunikációjában az egyetem modellváltásának bejelentésének pillanatától azt hangoztatta, hogy mindennek csak az a célja, hogy „gördülékenyebben”, „szabadabban” működjön az intézmény, hatékonyabb legyen az oktatás, ráadásul nemhogy veszélybe nem kerül az egyetem politikai-ideológiai függetlensége, de azzal, hogy formálisan már nem az állam, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány lesz az egyetem tulajdonosa, minden eddiginél jobban megvalósul a függetlenség és az oktatás szabadsága – írja az Index.

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-jétől, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott.

Zsámbéki Gábor rendező a közleményében az alábbi video linkjét mellékelte, amelyben növendékei Thuküdidész görög történetíró A peloponnészoszi háború című írásából adnak elő részletet, a méloszi dialógust. E dialógus a jelentéktelen Mélosz szigetének polgárai, és az ő leigázásukra törő nagyhatalom Athén párbeszédét tartalmazza, és egyben rávilágít a hatalmi politika cinizmusára is.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila – Forrás: Youtube