Több hete nem működik a lift a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Központi Rehabilitációs osztályán. A probléma a hozzátartozók szerint hatással van a betegek mentális állapotára, hiszen van, aki egyáltalán nem jut le a friss levegőre vagy a második emeleti tornaterembe. Az utóbbi időben több kórházban is elromlott a lift. A magyar kórházak adósságállománya az év végére elérheti a 130 milliárd forintot.

Egy hónapja rossz a lift

Több „Nem üzemel” feliratú tábla jelzi a Jahn Ferenc kórház rehabilitációs osztályának portájánál, hogy a lift nem működik. Az RTL Híradót egy beteg hozzátartozója kereste meg, aki azt állítja, már egy hónapja nem működik az intézményben a lift, hozzátartozója pedig hetek óta nem jutott le a friss levegőre.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyelőre nem történik semmi

Az ott dolgozók a problémát jelezték, de egyelőre nem oldották meg a helyzetet az illetékesek. „A betegeknek szükségük van friss levegőre, de jelenleg nem tudnak lemenni az udvarra” – nyilatkozta a Híradónak a hozzátartozó.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nehezíti a gyógyulást a bezártság

Az egyik beteg rokona azt mondta, hogy annak, aki máshogy nem tudja megoldani a lejutást az udvarra, mentálisan megterhelő és a gyógyulás folyamatát is nehezítheti a hetek óta tartó bezártság. És az sem utolsó szempont, hogy rehabilitációs osztályon a tornaterem a második emeleten van, emiatt a mozgásszervi betegek kénytelenek lépcsőzni.

Terheli a betegszállítókat

A probléma a kórház dolgozóit is aggasztja, elmondták, hogy ugyan van egypár beteg, aki „bevállalja, hogy felsétál”, de a mozgásában korlátozott betegek számára torlódik a felvétel, mert a betegszállítók sem állnak mindig rendelkezésre. Naponta maximum egyszer tudják levinni a betegeket az udvarra.  A kórház az RTL Híradó megkeresésére azt válaszolta, hogy a lift javítása folyamatban van, és hogy a betegszállítók segítenek. 

Nincs fűtés a Jánosban

A kórházakban uralkodó siralmas állapotokról több cikkünk is született. Múlt héten írtunk arról, hogy a János kórház 4 épületében nincs fűtés, emiatt a gasztroenterológiai osztályt át is költöztették a Kútvölgyi Tömbbe. A fűtőrendszer meghibásodása a pszichiátriai osztályt is érinti. Az osztályról, akit lehetett hazaküldtek, új beteget viszont nem fogadnak.

Rosszak a liftek

Arról is írtunk, hogy több kórházban gyakran az elmúlt hónapokban nem működött a lift. Többek közt az ORFI-ban, a Semmelweis Egyetem Hematológiai Klinikáján is baj volt a felvonóval. Itt a rákos betegeknek több emeletet kellett lépcsőzniük.

Bezárják a hétvégére az egyik osztályt

Múlt heti hír, hogy hétvégén már nincs lesz fekvőbeteg-ellátás az orosházi László Elek Kórház és Rendelőintézet fül-orr-gégészeti osztályán, a betegek a békéscsabai kórház osztályára kerültek. A pácienseket az Országos Mentőszolgálat szállította át a Békéscsabára, akiknek az állapota pedig megengedte, őket hazaengedték

100 milliárd adósság

A kórházak rekordmértékű, 100 milliárd forintos adóssága nehéz helyzetbe hozta a kórházakat: egyes intézményekbe már csak készpénzért szállítanak gyógyszert vagy ételt a cégek. – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke pár héttel ezelőtt.

Bajban a mozgásszervi intézet

Októberben írtunk arról, hogy például az Országos Mozgásszervi Intézet adóssága tavaly augusztusban 83 millió forint volt, idén már 537 millió forintra rúg. Emiatt hónapok óta ők is már csak készpénzért kapnak orvosi eszközöket.

Akadozik az ellátás?

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke szerint előfordul, hogy nem érkeznek meg időben a műtétekhez szükséges orvostechnikai eszközök az egészségügyi intézményekbe, vagy nem működő berendezések miatt kell elhalasztani operációkat.

Lépnie kell a kormánynak

Rásky László úgy véli, az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében a kormánynak az év végéig biztosítania kell a tartozások rendezéséhez szükséges forrásokat. Ő úgy látja, hogy ha nem lép a kormány december végéig a kórházak adósság akár 130 milliárdra is nőhet. .  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jahn Ferenc kórház