Ismét emelik az áraikat a taxisok. A Fővárosi Közgyűlés 10 százalékos tarifaemelést szavazott meg, a budapesti taxisok viszont keveslik. Annak ellenére, hogy hosszú hónapokig rájuk mis vonatkozott az üzemanyag-ársapka, és a KATA adózási formánál is kivételes helyzetben vannak. 

Drágul a taxizás

Március 6-ától 10 százalékkal drágábban taxiznak a budapestiek, miután a Fővárosi Közgyűlés január 25-én áremelést szavazott meg. Az alapdíj 1000 forintról 1100-ra, a kilométerdíj 400 forintról 440-re emelkedik, a percdíj pedig 100 helyett 110 forint lesz.– írta a Hvg360.

Bécsi modell

A bécsi modell mintájára a főváros a hatósági árat középértéknek tekintette volna, amelytől a taxitársaságok felfelé és lefelé is eltérhetnek 10 százalékkal. A kormány azonban január végén rendeletben tiltotta meg a maximált (azaz a sávos) hatósági ár bevezetését, de ettől még az egységes, 10 százalékos emelés maradhatott.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még több emelést akarnak

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség  elnöke azt mondta, hogy mindenképpen szükség lesz a díjak további korrekciójára. További emelésre a főváros akkor lát okot, ha az átlagkereset, az üzemanyagár és a maginfláció együttes növekedése meghaladja a 20 százalékot – fogalmazott ezzel kapcsolatban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az utóbbi egy évben több mint 10 százalékkal, 5600-ra emelkedett a taxisok száma Budapesten.

Piaci áron tankolnak

A taxisok érdekvédelmi szervezete még decemberben írt levelet a miniszterelnöknek, amelyben a tarifaemelést szorgalmazták, mivel számukra is megszűnt az üzemanyag-ársapka. 

Egységes javaslat

Az elfogadott előterjesztésben azt írták, a taxis szervezetek (City Taxi, 6×6 Taxi, Főtaxi, NSZ, OTSZ, Taxi 4, BKIK) tavaly december 12-én egységes javaslattal fordultak a fővárosi önkormányzathoz, amelyben két változatban fogalmazták meg a javaslataikat.

Egyik javaslat

Az egyik javaslat szerint a telefonon vagy online előzetesen megrendelt szolgáltatás esetén az alapdíj 1000 forintról 2000 forintra emelkedett volna, amellett, hogy a többi díjtétel változatlan maradt volna. 

10 százalékos emelés

A másik – végül elfogadott javaslat – a tarifák 10 százalékos emeléséről szólt. Később a szervezetek újabb javaslatot fogalmaztak meg, amelyben az alapdíjat egységesen 1500 forintra, míg a többi díjtételt 10-10 százalékkal kezdeményezték emelni.

Kis távolság

A nem támogatott javaslatok a kis távolságra szóló utazásokat aránytalanul drágították volna, miközben sok esetben a kis távolságra szóló utazások nem kényelmi célúak, hanem közszolgáltatások vagy más alapvető szolgáltatások igénybevételét célozzák – írták az akkori előterjesztésben.

Elégedetlenek az emeléssel 

Az Országos Taxis Szövetség egyébként furcsállja, hogy a főpolgármester végül a 10 százalékos emelést terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé, miután a taxisok 2022 tavaszán elfogadták azt az irányelvet, ami alapján az ármegállapításkor figyelembe kellene venni az inflációt, a KSH által kiadott statisztikai számokat, a maginflációt, amik eredménye alapján idén tavaszra 22 százalék az az érték, ami realizálódott.

Levelet írtak a főpolgármesternek

Metál Zoltán azt mondta, kérték a fővárosi testületet, hogy gondolják át a dolgok, mert annak semmi logikája, hogy egy januári közgyűlésen, március 6-i bevezetéssel, 10 százalékot emelnek, majd rá két hónapra megint. Erre azonban nemleges válasz érkezett, és az említett mértékű emelést fogadták el. A szakmai oldal képviselői ezután közösen fordultak levélben Karácsony Gergelyhez, akitől kaptak is időpontot az újabb egyeztetésre. „Fura mód” épp arra a 6-ai napra, amikor hatályba lép a 10 százalék.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció