Minden lakossági felhasználónak kedvezményes áron jár 1729 köbméter földgáz, de a bediktálós háztartásoknak máshogy számítják a határt, mint az átalányt fizetőknek. Ráadásul a diktálósoknak is három különböző képlet van, az ezek közötti különbség miatt pedig több tízezren ijesztő számlákat kaptak az utóbbi időben, nekik nem marad más lehetőségük, mint órákig telefonálgatni, hiszen a szolgáltatókat nem nagyon lehet elérni.

Hétszeres gázár

Augusztustól az átlagfogyasztás felett a korábbi gázár hétszeresét, az áramárnak pedig a dupláját kell fizetni. Október 1-től pedig ismét hozzáigazítják a lakossági gáz tarifáit a világpiaci árhoz, ez a gyakorlatban ismét rezsiemelést jelent azoknak, akik több gázt használnak el, mint az átlagos gázfogyasztás. A változtatások pontos kivitelezését nem sikerült időben közölni, így az első új rendszerben kiállított számlák megérkezésekor rengetegen a várt végösszeg többszörösét kapták. Ők pedig szinte mind azok voltak, akik diktálás alapján fizetik a gázszámláikat – írja a Telex.hu.

Nagy bajba kerülhet, aki diktál

Minden lakossági mérőórára 1729 köbméter földgáz jut kedvezményes áron, az efölött fogyasztott mennyiséget a lakossági piaci áron kell kifizetni. Aki átalánydíjjal fizeti a számláit, annak ez semmi bonyodalmat nem jelent, viszont aki diktál, az nagy bajba kerülhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hónapokra osztják

A bediktálós fogyasztóknál az évi 1729 köbmétert a szolgáltató leosztja hónapokra, de nem egyenletesen, hanem az alapján, ahogy az időjárástól és a külső hőmérséklettől függően mennyit fogyasztanak az emberek. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy januárban nagyobb gázfogyasztással számolnak, mint például júliusban.

Három kategória

A dolgot bonyolítja, hogy hivatalosan nem mindenki ugyanarra használja otthonában a gázt. Vannak háztartások, ahol csak fűtenek vele, máshol csak vizet melegítenek (főznek, fürdenek), a legtöbben pedig mindkettőre használják együtt. Ez alapján az MVM három kategóriába sorolja a fogyasztókat, ezek pedig: A: vegyes profilú, aki fűt és vizet melegít, B: csak fűtés, és lineáris: csak vízmelegítés.

Fűtés árammal, víz gázzal

A legegyszerűbb a harmadik kategória, ami tipikusan olyanoknál fordulhat elő, akik például árammal fűtenek, de valamiért gázzal melegítik a fürdővizet, és azzal is főznek. Náluk a havi határérték az átalánydíjasokhoz hasonlóan mindig ugyanannyi, különbség csak abban van, hogy a 31 napos hónapokban kicsit többet lehet fogyasztani, mint például a 28 napos februárban.

Fűtés gázzal, víz árammal

A „B” változat azokra vonatkozik, akik csak fűtenek a gázzal. Azt, hogy ők mennyit fogyaszthatnak, a szolgáltató az időjárási viszonyok és a hőmérséklet alapján számolja ki, hidegebb hónapokban több engedélyezett, melegebbekben kevesebb. A pontos értéket nem lehet soha előre tudni, mert azt az MVM mindig az elszámolási időszak tényleges hőmérséklete alapján számolja.

Fűtés és víz is gázzal

A harmadik, „A” változat, azoknak jár, akik fűtenek is és vizet is melegítenek. Ezt a verziót úgy számolják ki, hogy a fogyasztás 10 százalékát elosztják egyenletesen az évre (vízmelegítésre), a 90 százalékát pedig a „B” változat fűtési értékei alapján osztják el, értelemszerűen a téli hónapokra magasabb fogyasztással számolva.

Hőmérséklet és fűtőérték

Az MVM honlapjából kiderül, hogy a számla végösszegének kiszámolásakor a jelleggörbén kívül két másik szempontot is figyelembe vesznek: így a tényleges hőmérsékletet és a gáz fűtőértékét

Nem megfelelő regisztráció

A háztartások jelentős része a „csak fűtés” jellegű felhasználásra van beregisztrálva a szolgáltatójához, pedig a valóságban vízmelegítésre is használják a gázt. Felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehet az „A” kategóriába átkerülni, hogy néhány köbméter azért nyáron is járjon kedvezményesen.

Fel kell hívni a szolgáltatót

Ilyen esetben kezdeményezni kell az átsorolást a gázszolgáltatónál, amely ezt online, néhány kattintással meg tudja csinálni, már ha sikerül az ügyfélszolgálatot telefonon vagy emailben elérni. Fontos, hogy ez nem mindenkinek az MVM, hanem a helyi hálózatot üzemeltető földgázelosztó. Azt, hogy kinél melyik cég végzi az elosztást, a gázszámlán lehet megtalálni.

Visszafizetik a pénzt

Nagy kérdés, hogy az átsorolást valójában megéri-e megtenni. Ha a teljes évi fogyasztás 1729 köbméter alatt lesz, de valamelyik hónapban mégis a piaci áron számláztak, akkor a különbözetet az MVM, vagy más szolgáltató vissza fogja fizetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gázóra – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu