Hiába van 100 ezer forint fölött a szülői hozzájárulás havi összege egymás után nyílnak az új alapítványi és magániskolák Budapest agglomerációjában. Budaörsön például három új iskola is nyílt az elmúlt 1-2 évben.

Rengetegen költöztek a környékre

Az elmúlt húsz évben rengeteg család költözött ki Gödre, Budaörsre, Solymárra, Budakalászra és Pest megye többi városába, így ma már nemcsak az állami általános iskolákban van tumultus, sok a jelentkező a magánintézményekben is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Másfélszeresére nőtt a tanulók száma

Budakalászon az elmúlt tíz évben például a másfélszeresére nőtt a két általános iskolában tanulók száma, de komoly növekedés tapasztalható a diákok számában Veresegyházon, Gödön, Budaörsön, Biatorbágyon és a többi agglomerációs településen is. – írja az Eduline.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A kormány is foglalkozik a problémával

A problémával egyébként a kormány 2021 és 2030 közötti időszakra szóló köznevelési stratégiája is foglalkozik, azt írják: a családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően az agglomeráció több településén nő a népesség, ezért bővíteni kell a meglévő intézményeket, és új iskolákat is kell építeni.

Két népszerű intézmény Veresegyházon

Veresegyházon például több magán- és alapítványi iskola indult az elmúlt években – és mindegyik népszerű. Az egyik ilyen a Remigius Általános Iskola, a másik pedig a Future School, amely 2018 szeptemberében indult, az oktatás az állami alaptantervhez igazodik, de a hagyományos iskolai módszerektől eltérően tanítanak.

Biatorbágyi magániskola

Biatorbágyon 2019 szeptemberében nyílt egy új magániskola, ami a Tópark Alternatív Iskola a Re-Crea Diósd tanulócsoportból nőtt ki. Az iskola fő pedagógiai elve pedig az open learning, vagyis a diákok érdeklődése által irányított egyéni tanulási utakban hisznek.

Szülői hozzájárulás összege

A két veresegyházi iskola közül a Remigius Általános Iskolában magasabb a szülői hozzájárulás összege, ami havi 130 ezer forint, a Future School esetében ez a szám havi 100 ezer forint. A Biatorbágyon nyílt új magániskolában 135 és 160 ezer forint között mozog ez az összeg, ettől függetlenül alig vannak szabad helyek.

Terjeszkedik a Budapest School

A Prezi alapítója, a Halácsy Péter által indított Budapest School is több mikroiskolát nyitott az agglomerációban az utóbbi években. A Budapest School mára már ráadásul államilag akkreditált, középiskolai képzéseket is kínál. A solymári mikroiskola 2018-ban, az érdi 2020-ban indult, de ma már Dabason, Gödöllőn és Budaörsön is van intézményük.

Portfolió alapú értékelés

Az agglomerációs településeken létrehozott mikroiskolák is a Budapest School-modellt viszik tovább, többek között a portfólió alapú értékelést, az egyéni tanulási utak kialakítását, a mentorálást, de fontos alapelv az is, hogy a tanulás projektek mentén halad, a gyerekek pedig saját érdeklődésüknek megfelelően választhatnak a különböző tevékenységek közül.

Budaörsön három új iskola

Budaörsön sok új iskola nyílt meg az elmúlt egy-két évben, aminek az egyik oka, hogy a város lakosságának a száma növekvő tendenciát mutat, már majdnem eléri a 30 ezret. A Budapest School mellett a korábban felnőttképzéssel foglalkozó Mátrix is elindított egy általános iskolát ott, de két éve egy nyolcosztályos magángimnázium is indult Budaörsön.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest School – Forrás: Facebook