42 évvel ezelőtt ültették, most sírva búcsúztak tőle: ez a fenyőfa lett az ország karácsonyfája.

Apcról származik az idei fa

Az ország karácsonyfája idén Apc községről származik. A Heves megyei település 70 kilométerre található a Kossuth tértől, hétfőn ide szállították a fenyőfát, amely a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg célállomásához. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elképesztően magas

A fa 18 méter magas, törzse 70 centiméter átmérőjű. Súlya 6-8 tonna, így nem volt egyszerű sem a kivágása, sem az elszállítása. A Kossuth tér megújulásakor az is szempont volt, hogy biztonságosan el lehessen majd helyezni az ország karácsonyfáját, ezért kapott egy állandó, földbe süllyesztett foglalatot.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy idős házaspár ajánlotta fel

Az ezüstfenyő eddig egy idős házaspár kertjében állt. Azért ajánlották fel a 42 éves gyönyörű fenyőt, mert attól tartottak, hogy egy viharos időben kidől. Ez esetben komoly kárt tehetett volna a saját házukban vagy másokéban.

Ezek is érdekelhetnek!

“Hiányozni fog, az biztos”

A pár hölgy tagja elmondta a Tv2 riportjában még a fa kivágását megelőzően, hogy biztosan hiányozni fog nekik a fa. Nagyon megszerették, az életük részévé lett. Ők maguk ültették, ezért is kötődtek hozzá olyan szorosan.

Örülnek, hogy jó helyre kerül

1980 áprilisában ültették az ezüstfenyőt, amely akkor egy hároméves csemete volt. Mindössze 25 centis volt akkor, az évek során pedig 18 méteresre fejlődött. Önként ajánlották fel, és örülnek, hogy méltó helyre került.

Sírva mondta el a férfi, mit érez

A kameráknak meghatódva mondta el a házaspár férfi tagja, hogy örül, hogy az ország karácsonyfája lesz szeretett ezüstfenyőjük. Felesége elmondta, az volt férje kívánsága, hogy amíg még él, segítsen valaki, hogy a fa jó helyre kerüljön. A fenyőt a hagyomány szerint az országház előtt állították fel.

Így néz ki az Ország Karácsonyfája

Ez lesz a sorsa

A fa vízkeresztig fog állni, ahogyan az kiderül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalon közzétett bejegyzéséből. Miután lebontják, akkor sem lesz az enyészeté. Rászorulókhoz fogják eljuttatni.

Ez lesz még a fa körül

Szentkirályi Alexandra elárulta, a karácsonyfa mellett különleges betlehem is helyet kap majd a téren. Az ember nagyságú fából faragott figurákat Kisgyőrből szállítják oda. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Az ország karácsonyfája – Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala